Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu 5. Dönem Toplantısı Protokol Metni İmza Töreni

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: - "İki ülke arasında bugün 540 milyon dolar olan ticaret hacmimizin, bir milyar dolara iki lider tarafından ulaştırılacağına olan inancımız tamdır"

15 Mart 2022 Salı 13:56
Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu 5. Dönem Toplantısı Protokol Metni İmza Töreni

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye ile Senegal arasında, bugün 540 milyon dolar olan ticaret hacminin, bir milyar dolara ulaştırılacağına inandıklarını belirtti.

Soylu, resmi ziyareti kapsamında Türkiye'de bulunan Senegal Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Senegalliler Bakanı Aissata Tall Sall ile makamında bir araya geldi.

Heyetler arası görüşmenin ardından Soylu ile Tall Sall, Bakanlığın toplantı salonunda düzenlenen, Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı Protokol Metni İmza Töreni'ne geçti.

İmza töreninde konuşan Bakan Soylu, verimli geçen görüşmelerde, Senegal ile Türkiye arasındaki birçok meseleyi ele alma imkanı bulduklarını söyledi.

Süleyman Soylu, şöyle devam etti:

"İki ülke arasında bugün 540 milyon dolar olan ticaret hacmimizin, bir milyar dolara da iki lider tarafından ulaştırılacağına olan inancımız tamdır. Senegal ziyaretimizde gördük, büyük bir moral ve motivasyon var. Özellikle yükselen Senegal konseptine, yükselen Senegal idealine ve yükselen Senegal projesine sizin inancınız kadar bizim inancımız da var. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz."

Türkiye-Senegal ilişkilerinin, Afrika'ya büyük moral verdiğini, dünyaya da rol model bir ilişki ortaya koyduğunu ifade eden Soylu, 2003'te 5,4 milyar dolar olan Türkiye-Afrika arası ticaret hacminin, şu anda 34 milyar dolara çıktığını, Afrika'da ortaya konulan etkinliklerin tutarının da 80 milyar doları aştığını bildirdi.

Türkiye ve Senegal'in önemli bir hedefe doğru yürüdüğünü, Senegal'deki 60'dan fazla Türk yatırımcı sayısının artmasını istediklerini dile getiren Bakan Soylu, iki ülke arasında, 2017'den bugüne kadar 11 anlaşmanın imzalandığını kaydetti.

İki ülke arasındaki çifte vergilendirme anlaşmasının son noktaya geldiğini aktaran Soylu, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler arasında imzalanan tercihli ticaret anlaşmasının da ilişkilere ivme kazandıracağını ifade etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Gümrük konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması, Demiryolu İş Birliği Anlaşması gibi imzaladığımız ve KEK zaptına koyduğumuz, hedeflediğimiz adımlarımız var. Uzlaşmaya vardığımız konular arasında tarım, sağlık, enerji gibi kritik önemlere sahip sektörlerdeki iş birliği konuları var. Bu konularda da mutabakat zaptı ile anlaşmış oluyoruz." diye konuştu.

Senegal Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Senegalliler Bakanı Aissata Tall Sall​​​​​​​ da Rusya ve Ukrayna savaşında, arabulucu olmasından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Konuk Bakan, Batı'nın sadece Ukrayna'da savaş olduğunda değil, Mali'de bir olay olduğunda da ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından iki bakan, Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu 5. Dönem Toplantısı Protokol Metni'ne imza koydu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.