Uğur Okulları'ndan öğrenci ve veliler için yarıyıl tatili önerileri

- Uğur Okulları Eğitim Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nil Çiçek: - "Küçük yaş gruplarıyla hayal güçlerini geliştirip yeni şeyler öğrenebilecekleri etkinlikler, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirecek aktiviteler yapılabilir. Ortaokul ve lise grupları için ise bu 3 haftalık tatil, hem dinlenmek hem öz değerlendirme ve yeni dönem planlaması yapmak için büyük fırsat" - "Ailecek yaratıcı hikayeler oluşturulabilir. Öncelikle kahramanlar, yer, zaman, öykünün konusu belirlenir. Ardından bu öykü haritasına göre birlikte öyküler oluşturulur"

20 Ocak 2021 Çarşamba 12:07
Uğur Okulları'ndan öğrenci ve veliler için yarıyıl tatili önerileri

İSTANBUL (AA) - Uğur Okulları Eğitim Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nil Çiçek, 3 haftalık yarıyıl tatilinin öğrenci ve veliler için öğrenme serüvenine dönüşebileceğini belirterek, "Küçük yaş gruplarıyla hayal güçlerini geliştirip yeni şeyler öğrenebilecekleri etkinlikler, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirecek aktiviteler yapılabilir. Ortaokul ve lise grupları için ise bu 3 haftalık tatil, hem dinlenmek hem öz değerlendirme ve yeni dönem planlaması yapmak için büyük fırsat." ifadelerini kullandı.

Uğur Okulları açıklamasında görüşlerine yer verilen Nil Çiçek, öğrenci ve veliler için verimli yarıyıl tatili önerilerini paylaştı.

Uzaktan eğitimle derslerine devam eden yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen için yarıyıl tatilinin cuma günü başlayacağını hatırlatan Çiçek, pandemi nedeniyle yarıyıl tatiline, ikinci dönemdeki bir haftalık tatil süresinin de eklenmesiyle bu yıl tatil süresinin 3 hafta olacağını bildirdi.

Tatillerin; öğrencilerin dinlenmesine vesile olduğu kadar, aile bireylerinin daha çok bir arada olmasına, ertelenen bazı aktivitelerin gerçekleştirilmesine ve öğrencilerin kişisel olarak gelişmesine imkan sağladığını aktaran Çiçek, bu yıl salgın nedeniyle geçen tatil dönemlerine kıyasla tiyatro ve sinema gibi etkinliklerin gerçekleştirilemeyeceğini kaydetti.


- "Yaş gruplarına göre moral ve motivasyonlarını olumlu etkileyecek etkinlikler yapılmalı"


Nil Çiçek, çocukların yaş gruplarına göre moral ve motivasyonlarını olumlu etkileyecek etkinlikler yapılması gerektiğini belirterek, küçük yaş gruplarında eğlenceli etkinliklerle zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimin desteklenebildiğini, ortaokul ve lise gruplarında öğrencilerin ilgi alanlarına göre aktiviteler yapabileceğini bildirdi.

3 haftalık yarıyıl tatilinin öğrenci ve veliler için öğrenme serüvenine dönüşebileceğini aktaran Çiçek, şu önerilerde bulundu:

"Küçük yaş gruplarıyla hayal güçlerini geliştirip yeni şeyler öğrenebilecekleri etkinlikler, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirecek aktiviteler yapılabilir. Ortaokul ve lise grupları için ise bu 3 haftalık tatil, hem dinlenmek hem öz değerlendirme ve yeni dönem planlaması yapmak için büyük fırsat.

Her sabah günü planlayarak neler yapacaklarını bir kağıda yazıp ya da resmini çizip koridora asabilirler. Günün sonunda planlarının ne kadarını gerçekleştiğini değerlendirirler. Fotoğraflı bir tatil günlüğü tutabilirler. Evdeki oyuncaklar özelliklerine göre gruplandırabilir. Örnek; bebekler, küpler, renkler gibi... Balkon ya da bahçelerinde bitkiler dikip bakımını üstlenebilirler."


- "Sokağa bir kap su ve bir kap mama koyabilirler"


Uğur Okulları Eğitim Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çiçek, çocuklarla birlikte anne ve babalara ait fotoğraf albümlerinin incelenebileceğini, ebeveynlerin, 5-6 yaşlarındaki fotoğraflarını çocuklarına gösterip o yaştayken neler yaptıklarını paylaşabileceğini aktardı.

Ailece kutu oyunları oynanabileceğini belirten Çiçek, "Çocukların kazanma, kaybetme duyguları desteklenir. Her gün ileriye ve geriye doğru 0-20 arasında sayı sayma çalışmaları yapılabilir. Evdeki kuru baklagiller, tuz, irmik, şeker kullanılarak sayı yazma çalışmaları uygulanabilir. Ailece doğa yürüyüşleri ya da bisiklete binmek, top oynamak gibi ortak bir spor etkinliği yapılabilir. Evde bulunan atıklarla (kağıt ruloları, pet şişe gibi) oyuncak tasarımı yapılabilir. Empati becerileri geliştirmek için strafordan kedi evi yapıp her gün evlerinin bulunduğu sokağa bir kap su ve bir kap mama koyabilirler." ifadelerini kullandı.


- "Hayal gücü desteklenmeli"


Nil Çiçek, zihinsel gelişimin önemli özelliklerinden birisinin de kategorizasyon becerisi olduğuna işaret ederek, evde kategorizasyon oyunu oynanabileceğini belirtti.

Bu oyunda bir kişinin bir nesnenin ismini söylediğini, sırası gelen kişinin de o objeyle en az bir ortak özelliği olan başka bir obje söylediğini aktaran Çiçek, "Örneğin, anne 'tabak' dediğinde, çocuk 'CD' diyebilir. Bu ikisi arasındaki ortak özellik yuvarlak olmasıdır." ifadesini kullandı.

Çiçek, devamla şu örnekleri verdi:

"Öğrenci, odadaki nesnelerin yerlerini 30 saniye boyunca inceler ve sonrasında diğer oyuncu, arkadaşını dışarı çıkarıp odada nesnelerin yerlerini değiştirir. Öğrenci, yeniden odaya geldiğinde odadaki değişiklikleri bulmaya çalışır. Bu oyun, satranç tahtası üzerinde taşlar dizilerek de yapılabilir.

Çocukların en çok merak ettikleri yerlere hayali bir yolculuk düzenlenebilir. Hayal ettikleri yerle ilgili araştırma yapan aile bireyleri, hem yeni şeyler öğrenir hem de keyifli zaman geçirebilir. Örneğin, uzaya yolculuk yaparak 'uzay nasıl bir yer, orada neler var' gibi sorularla keyifli saatler geçirilebilir. Ailecek yaratıcı hikayeler oluşturulabilir. Öncelikle kahramanlar, yer, zaman, öykünün konusu belirlenir. Ardından bu öykü haritasına göre birlikte öyküler oluşturulur."


- Blog yazmak mümkün


Uğur Okulları Eğitim Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çiçek, yarıyıl tatili boyunca ailece yeni bir dil öğrenmeye başlanabileceğini belirterek, yaban hayvanlarına yiyecek bırakmayı da içeren doğa yürüyüşlerinin planlanabileceğini kaydetti.

Çocukların okudukları kitapların ve izledikleri filmlerin bir listesini hazırlayabileceğini, öğrencilerin ve ailelerin kendilerine ait sinema ve kitap blogları hazırlayarak arkadaşlarına önerebileceğini aktaran Çiçek, şunları kaydetti:

"Ünlü aktörler tarafından seslendirilen Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi kitap serilerinin sesli kitaplarını veya podcast'leri ücretsiz indirerek her gün yarım saat dinleyebilirler. Efsane basketbolcu Michael Jordan'ın yaşamını anlatan 'The Last Dance'ın belgeseli, Gezegenimiz (Our Planet) belgeseli ve The Man Who Knew Infinity-Sonsuzluk Teorisi filmi izlenebilir.

Aile bireylerinin hepsinin bir arada bulunduğu saatlerde tüm teknolojik araç ve gereçlerden uzak bir şekilde sohbet edilerek birlikte zaman geçirilebilir. Lise çağındaki öğrencilerin aileleri ile çok fazla zaman geçirmedikleri gözlemlenmektedir. Evlere yakın park, bahçe ve spor tesislerine ya da oturulan sitede spor alanlarına ailecek gidilebilir. Birlikte sportif etkinlikler yapılabilir.Lise grubu, bir hafta süre ile market alışverişi yapabilir. Böylece neyi kaç liraya alabilecekleri ve ev geçindirmenin nasıl bir şey olduğunu kavramış olurlar."


- "Arkadaşlarla online olarak bir araya gelip grup çalışması yapılabilir"


Nil Çiçek, tatili sadece dinlenme ve eğlenmeye ayırmak yerine her öğrencinin kendine uygun bir ders planı hazırlayabileceğini, planda ders tekrarları, test çözme ve eksik konuları gidermenin yer alabileceğini bildirdi.

Öğrencilerin gelecekte seçmeyi hedefledikleri meslek ile ilgili araştırmalar yaparak beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik planlarını yazabileceğini aktaran Çiçek, "Öz değerlendirme yapabilirler. 'Planladıklarımı gerçekleştirebildim mi?', 'Yeni dönemden neler bekliyorum?', 'Bunun için neler yapmalıyım?' sorularına yanıt arayabilirler. Arkadaşlarla online olarak bir araya gelip grup çalışması yapılabilir. Böylece anlayamadıkları konuları birbirlerine sorarak öğrenmeyi gerçekleştirebilirler." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.