Workup ve Workup Agri Girişimcilik Programları'ndan 11 girişim mezun oldu

- Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: - "İş Bankası'nı önümüzdeki dönemde Workup ve Workup Agri’nin yanında farklı odak alanlarını yaratırken göreceksiniz"

08 Haziran 2022 Çarşamba 13:20
Workup ve Workup Agri Girişimcilik Programları'ndan 11 girişim mezun oldu

İSTANBUL (AA) - Türkiye İş Bankası'nın ana destekçisi olduğu ve 5 yıldır kesintisiz devam eden Workup Girişimcilik Programı'nın 9. dönem girişimleri ile birlikte Workup çatısı altında ilk kez 2021 yılında başlatılan Workup Agri Girişimcilik Programı'nın 1. dönem girişimleri, ekosistem paydaşlarının bir araya geldiği etkinlikte mezun oldu.

Türkiye İş Bankası açıklamasına göre, İş Kuleleri Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliği, çok sayıda yatırım fonu ve melek yatırımcı takip etti.

Etkinlikte, Workup programından mezun 6 girişim ve tarımı sürdürülebilir çözümlerle güçlendirmek amaçlı kurulan Workup Agri programının ilk mezunları olan 5 girişim, iş modellerini ve izleyecekleri yol haritalarını yatırımcılar, girişimcilik ekosisteminden paydaşlar, İş Bankası ve iştiraklerinden yöneticilerle paylaştılar.

- 35 Workup'lı girişim 12 milyon dolar yatırım aldı

Startup’ların bir anlamda merkezi olan ve bu yıl 5. yaşını kutlayan Workup Girişimcilik Programı’na toplam başvuru sayısı 14 bine yaklaştı. Yüzlerce girişimle bir araya gelinen programda, Workup Agri de dahil olmak üzere kabul edilen girişim sayısı 125 oldu, mezun sayısı 92’ye ulaştı. Bugüne kadar 35 Workup’lı girişim, program süresince veya sonrasında yaklaşık 12 milyon dolar yatırım aldı.

- "Bu zaman dilimine Workup açısından son derece olumlu gelişmeler sığdırdık"

Açıklamada, etkinlikte konuşmasına yer verilen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, başladıklarından bugüne geçen 5 yılın kendileri için çok güzel bir yolculuk olduğunu belirterek, bu zaman dilimine Workup açısından son derece olumlu gelişmeler sığdırdıklarını ve tarım girişimciliğinde Workup Agri’yi başlattıklarını bildirdi.

Workup’ın özellikle çatı markaları olarak farklı dikeylere de odaklanarak derinleşmesini önemsediklerini dile getiren Aran, "Biz dijitalleşme ortamındaki çevik çalışma kültürü, dikey ihtisaslaşma yerine farklı alanlarda ihtisaslaşmış uzmanların aynı mekanda yatay olarak yan yana çalışıp üretmesinin yaratıcılığı ve katma değeri arttırdığını, inovasyonu da asıl bunun sağladığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Farklı disiplinlerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz"

Workup Agri’de tarımı, teknolojiyi ve finansı bilenleri buluşturduklarını belirten Aran, "Türkiye’de eğer tarım üzerinden bir hikaye yaratılacaksa, tarım konusunda bir verimlilik artışı, sulama tekniklerinin daha iyi kullanılması, su kaynaklarının daha iyi korunması, üretim kalitesinin, verimliliğinin arttırılması söz konusu olacaksa farklı disiplinlerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla İş Bankası’nı da önümüzdeki dönemde Workup ve Workup Agri’nin yanında farklı odak alanlarını yaratırken göreceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Hakan Aran, Workup Girişimcilik Programı’nda her dönemde başlangıç günüyle mezuniyet günü arasında girişimcilere ne kadar mesafe kat ettirdiklerini ölçmeye çalıştıklarını belirtti.

Bu dönemin başında tanıştığı girişimlerle program sonu arasındaki gelişmeleri değerlendiren Aran, "Bizim için 5 girişimimizle ortak çalışmak ve ortak ürün piyasaya sürmek, 3 girişimimizin ürünlerini satın almak ve onların referans müşterisi olmak gurur verici." ifadesini kullandı.

- "Kadın girişimci sayısının ve görünürlüklerinin artırılması ekosistemin sürdürülebilir büyümesi açısından kritik öneme sahip"

Kadınların girişimcilik dünyasında daha fazla yer almasının önemine de değinen Aran, 2018 yılında Arya Kadın Yatırım Platformu ile başlayan iş birliği kapsamında birçok kadın girişimcinin gelişimine, fona erişimlerine ve farklı paydaşlarla iş geliştirerek girişimini ölçeklendirmesine destek olduklarını anımsattı.

Bu desteği yakın zamanda kadın kuruculu girişimlerin erken aşamada yatırıma erişimini artırmak ve kolaylaştırmak adına ortak bir fon kurarak büyüteceklerini belirten Aran, "Türkiye’de 1 milyar dolar değerlemeye ulaşarak unicorn olan girişimler, ağırlıklı olarak kadın kurucular tarafından hayata geçirilen fikirler. Bu bakımdan kadın girişimci sayısının ve görünürlüklerinin artırılması, ekosistemin sürdürülebilir büyümesi açısından kritik öneme sahip." ifadelerini kullandı.

- " 'Küçük olsun benim olsun' yaklaşımı girişimcilerin zengin dünyasını sınırlar"

Kurumsal şirketlerin girişimcilik ekosisteminin önemli bir paydaşı olduğunu ve startup'ların ölçeklenmesinde önemli rolleri olduğunu bildiren Aran, bu alanda gözlemlendiği sorununun ise şirketlerin münhasır çalışma modelleri ile girişimleri "küçük olsun benim olsun" yaklaşımı olduğunu vurguladı.

Aran, "Bu anlayışla hareket edildiğinde girişimcilerin zengin dünyasını sınırlamış, belki de yaratılacak bir değerin önüne geçmiş oluruz. O nedenle biz, girişimcilerimizin çok daha büyük bir dünyaya İş Bankası gücünden yararlanarak açılmasını sağlıyoruz. Bu konuda başka güçlü kurumlarla da iş birliği yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Öte yandan açıklamaya göre, salgın dönemi sonrasında ilk kez ekosistem paydaşlarını bu ölçekte bir araya getiren etkinliğin sonunda katılımcılar, network alanında bir araya gelerek mezun olan girişimlerle birebir görüşme fırsatı elde etti. Etkinlikte, İş Bankası’nın, "girişimlerin ve girişimciliğin bankası" olma misyonu ile farklı açılımlarla değer önerisini geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam edeceği mesajı verildi.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.