İşte En Çok Satan Arabalar

Bu yılın ilk yarısında otomotiv satışlarında gözle görülür en önemli değişim, kuşkusuz Türkiye’de üretilen araçların satışlarındaki artış oldu. Yerlilerin toplam satışlardaki payı yüzde 43.6’dan yüzde 50’ye yaklaştı.

06 Temmuz 2020 Pazartesi 10:54
İşte En Çok Satan Arabalar

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle otomotiv sektöründe dengeler alt üst olurken, olumlu gelişmeler de yaşanmıyor değil. Gerek Türkiye’de üretilen araçlara yönelik avantajlı kredi paketleri, gerekse de uzunca bir süredir ithal marka ve modellerde yaşanan tıkanma, yerlilerin önünü açtı. Nitekim geçen yılın ilk 6 ayında otomotiv satışlarında yüzde 43.6 olan yerli payı, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 50’ye çok yaklaştı. Geçen yılın sonlarına doğru kredi faizlerinde başlayan düşüş eğilimiyle birlikte gelen talep, firmaların, gerek yeni model yılı geçişi gerekse de koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan karmaşada bu talebe cevap vermekte zorlanması, Türkiye’de üretilen modellerin pazardaki ağırlığının artmasına yol açtı. Son dönemde, kamu bankalarının öncülüğünde otomotiv sektöründe de kendisini gösteren uygun koşullu kredilerin artması, talebi de artırırken, buna en çabuk cevap verenler, elbette yerli üreticiler oldu. Bu da, yerli modellerin, Ocak-Haziran döneminde en çok satılan modeller sıralamasında “ilk 5” sırayı almasını sağladı. Ayrıca yerlilerin toplam satışlardaki payı da yükseldi. Nitekim bu yılın ilk yarısında otomotiv satışlarındaki yerli payı yüzde 43.6’dan, yüzde 50’ye yakın bir düzeye çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında toplam satışların 109 bin 780 adedini yerli, 144 bin 288 adedini de ithal araçlar oluşturdu. Geçen yıl Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının en çok tercih edilen markası olan Fiat, bu yılın ilk yarısında da bunu sürdürdü. Fiat markası, Ocak-Haziran döneminde 39 bin 557 adet binek ve hafif ticari araç satışı gerçekleştirerek yüzde 15.6 pazar payı elde etti. Marka, Haziran’da da 14 bin 611 adet otomobil ve hafif ticari araç satışıyla ayı lider olarak tamamladı. Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, “Egea’nın başarısından ve Türkiye’de satılan her 5 araçtan 1’inin Fiat markalı olmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi. Türkiye otomotiv sektörünün haziran ihracatı, yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle marttan itibaren yaşanan gerilemenin ardından yeniden 2 milyar doların üzerine çıktı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden (OİB) açıklamasına göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin dış satımı, normalleşme sürecinin başladığı haziranda, geçen yılın aynı ayına kıyasla düşüş yaşasa da salgının olumsuz etkisinin giderek azaldığını gösterdi. Mayıs ayında yüzde 56 düşüşle 1 milyar 203 milyon dolar ihracat yapan sektör, haziranda ise iki aylık aradan sonra yeniden 2 milyar doları aştı. Otomotiv endüstrisi ihracatı haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 azalarak 2 milyar 16 milyon dolar oldu.

Son Güncelleme: 06.07.2020 10:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.