Suriye iç savaşında son durum ne?

Suriye iç savaşı konusunda bugün Astana zirvesi var. Peki sahada son durum ne? Suriye'de ne yaşandı. Yıkılan bir ülke görüyoruz artık. İnceleme haberimizde detaylara bakıyoruz.

01 Temmuz 2020 Çarşamba 10:23
Suriye iç savaşında son durum ne?

Bombalanan kentler, ilçeler, kasabalar ve hatta köyler. Yıkılan binalar ve evler. Yok olmuş bir medeniyet. Bölünmüş aileler. Milyonlarca evinden edilmiş insan. Sayısız yaralılar. Yüzbinlerce can kaybı. Ve bitmeyen savaş ve ölümler. Suriye iç savaşında yıllar sonra görünen tablo bu.

ÜLKE, FİİLEN BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Ülke fiilen bölünmüş durumda. Rejim, Rusya ve İran’ın desteğiyle ülkenin büyük kentlerinde kontrolü yeniden ele geçirdi. Ülkenin kuzey kısmında ise ABD’nin desteğiyle PKK’nın Suriye kolu YPG’nin yönetimi var. Muhaliflerin elindeki en büyük bölgeyse, ülkenin kuzeydoğusundaki İdlib. Türkiye ise, operasyonlarıyla güneyindeki terör tehdidini azaltmış durumda.

Suriye’de 2011’de başlayan savaş ülkeyi harabeye çevirmiş durumda. Birçok kent yok oldu. ABD desteğiyle, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin DEAŞ’tan ele geçirdiği Rakka adeta haritadan silindi. Rejimin hedef aldığı Doğu Guta'nın bir bölgesinde binaların yüzde 93'ünün yıkılmış olması yıkımın en büyük örneklerinden.

MİLYONLARCA KİŞİ GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI

6 milyondan fazla kişi ülke içinde yerini değiştirdi. En az 8 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Suriyeli göçmenlerin yaklaşık 4 milyonu Türkiye’de yaşıyor. 1 milyon kişi ise, Lübnan’da. Ürdün, Mısır, Irak, Sudan ve Almanya da 250 binden fazla göçmene ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında yüzbinlerce Suriyeli de, dünyanın değişik yerlerine dağıldı.

"YÜZ BİNLERCE CAN KAYBI, YOK OLMUŞ BİR ÜLKE"

Can kayıpları da sayılamaz durumda. Suriyeli insan hakları kuruluşlarına göre, 500 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 100 binden fazlası ise sivil. Onbinlerce masum çocuk da Suriye iç savaşında can verdi. Aslında Suriye’de yaşanan vahşet de, hiçbir rakam net değil. Ülkedeki dramı net şekilde ortaya koyan da bu, hiçbir şeyin net olmaması.

Bundan sonraki süreçte de, bir diplomatın söylediği gibi, Esad rejimi savaşı kazanmış görünüyor ama barışı kazandı mı?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.