YSK'dan 'KHK'lı başkanlar' kararı! Mazbata alamayacaklar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar verdi. Mazbatalar, seçimi ikinci sırada tamamlayan isimlere verilecek.

11 Nisan 2019 Perşembe 09:31
YSK'dan 'KHK'lı başkanlar' kararı! Mazbata alamayacaklar

Bazı ilçelerde seçimi kazanan adayların KHK ile meslekten ihraç  edilmeleri nedeniyle YSK'ye itirazda bulunulmuştu.

Bu kişilere mazbata verilip verilmediğiyle ilgili il seçim kurullarına  başvuran YSK, KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırdı.

Kurulun bu kararı, ilgili kanun ve KHK'de yer alan "Bu şekilde  görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum  ve kuruluşlarında görev alamaz" hükmü gereğince aldığı öğrenildi.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

YSK, KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata  verilmemesine ilişkin kararını oy birliğiyle aldı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), Kanun Hükmünde Kararname  (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine  ilişkin kararının gerekçesi belli oldu. 

YSK'nin bu kararı, ilgili kanun ve KHK'de yer alan "Bu şekilde  görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum  ve kuruluşlarında görev alamaz" hükmü gereğince aldığı öğrenildi.

Kararda, Danıştay 8. Dairesinin 2017'de aldığı, "KHK ile ihraç  edilenlerin belediye meclis üyeliğinin düşürülmesine" ilişkin kararı ile benzer  gerekçelere yer verildiği belirtildi.

"KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilenlere mazbatalarının  verilmemesi" kararının oy birliğiyle, kararın "ikinci sırada kazanan adaya  mazbata verilmesi" bölümünün ise oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

Çoğunluk görüşüne katılmayan 4 üyenin bu yerlerde seçimin yenilenmesi  gerektiğini savunduğu kaydedildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.