Müzeler tiyatro sahnesi oluyor

- Devlet Tiyatroları, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihini gözler önüne seren müzelerdeki eserlerden ilham alınarak yazılan oyunları, eserlerin bulunduğu mekanlarda sergileyecek - İlk ayağı Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki "İnandık Vazosu" için yazılan oyunla başlayan proje, yeni sezonda Telipinu Fermanı, Kibele, siyez buğdayı, Ahilik kültürü ve Nutuk'u konu edinen oyunlarla farklı müzelerde devam edecek

21 Mayıs 2019 Salı 11:07
Müzeler tiyatro sahnesi oluyor

ANKARA (AA) - EDA ÖZDENER - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü arasında yapılan iş birliğiyle yeni sezonda müzeler de tiyatro sahnesine dönüşecek.

İlk uygulaması bu sezon Anadolu Medeniyetleri Müzesinde bulunan İnandık Vazosu hakkında yazılan kısa bir oyunla gerçekleştirilen iş birliğinin kapsamı yeni sezonda genişletilecek.

Hititlerce 3 bin 600 yıl önce yapılan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenen "İnandık Vazosu"nun üzerindeki kutsal evlilik törenine ait figürlerden yola çıkılarak hazırlanan tiyatro oyunu, ayda bir kez müzeyi ziyaret edenlerin beğenesini sunuldu.

Müze ziyaretçilerinin yoğun ilgisi üzerine oyunların çeşitlendirilmesine ve farklı müzelerin adeta bir tiyatro sahnesine dönüşmesine karar verildi.

- "Ankara'nın tarihi serüvenini anlatacağız"

Ankara Devlet Tiyatroları (DT) Müdürü Murat Volkan Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon İnandık Vazosu ile başladıkları projeye yeni oyunlar eklemek için hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

İlk anayasa olarak da bilinen ve Hititlerde tahta geçme kurallarını düzenleyen Telipinu Fermanı üzerinde çalıştıklarını anlatan Benli, İnandık Vazosu ile Telipinu Fermanı'nı bir hikayede birleştirip daha uzun bir oyunu Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaretçilerinin ilgisine sunacaklarını belirtti.

Benli, Hititlerin Bereket Tanrıçası Kibele'nin ele alınacağı "Kibele ve Siyez Buğdayı" oyununu da Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileyeceklerini aktararak ancak projenin yalnızca bu müzeyle sınırlı kalmayacağını ifade etti.

Etnografya Müzesinin ruhuna uygun bir Ahilik oyunu hazırladıklarını kaydeden Benli, 2. Meclis olarak da bilinen Cumhuriyet Müzesi'nde de Nutuk'tan parçalar okuyacaklarını dile getirdi. Benli, "Böylece Ankara'nın tarihi serüvenini müzelerimizdeki materyalleri kullanarak seyircilerimize ulaştırmaya çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.