Seyfe Gölü'nü 14 yıldır takvimlerle tanıtıyor

- Kırşehir'de 14 yıldır bastırdığı takvimlerle Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin gönüllü tanıtıcısı olan SEYGED Başkanı Ömer Çetiner, gölün kuruması nedeniyle göçmen kuşların geçmişte oluşturduğu görsel şöleni bir daha yansıtamamaktan endişe duyuyor - Ömer Çetiner: - "Ben en çok 2022 yılında kullanacağım fotoğrafları merak ediyorum. Gölümüz bu şekilde kuru olarak devam ederse maalesef güzel fotoğraflar yakalama şansımız olmayacak"

12 Ocak 2021 Salı 10:33
Seyfe Gölü'nü 14 yıldır takvimlerle tanıtıyor

KIRŞEHİR (AA) - Hazırlatıp ücretsiz dağıttığı takvimlerle 14 yıldır Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin gönüllü tanıtımını yapan Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, kuraklık ve buharlaşmanın etkisiyle bu yıl tamamen kuruyan gölün eski güzelliklerini takvim yapraklarına yansıttı.

Çetiner, 2008 yılından beri sürdürdüğü gönüllü çalışmasına bu yıl yurt içine ve yurt dışına dağıtımını yaptığı 4 bin masa ve 1000 duvar takvimi ile devam etti.

Dernek binasında basın toplantısı düzenleyen Çetiner, 14'üncüsünü bastırıp dağıttığı takvimlerde Seyfe Gölü Kuş Cenneti ve çevresinde kendi çektiği fotoğrafları kullandığını söyledi.

Gölün güzelliklerinin tanıtımı için yaptırdığı takvimlerin maddi olarak kendini yıprattığını belirten Çetiner, Seyfe köyünde doğup büyümesi ve doğaya olan sevgisi nedeniyle buna katlandığını ifade etti.

"Mevlana çiçeği" hariç takvimlerdeki fotoğrafları ikinci kez kullanmadığını ve hep yenilerini çektiğini anlatan Çetiner, şöyle konuştu:

"Yağışların mayıs ve haziran ayına kayması sebebiyle gölümüzde 2020 yılı temmuz ortasına kadar su vardı. Bu da güzel kareler yakalamamıza sebep oldu. Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde temmuz ayının ortasından bu yana hiç suyumuz yok. Su olmayınca da kuşlarımız da güzelliklerimiz de yok oldu. Şu an dünyada ve Türkiye’de bir kuraklık var. İçme suyumuzu bile konuştuğumuz bu ortamda maalesef Seyfe Gölü tamamen kurumuş durumda. Ben en çok 2022 yılında kullanacağım fotoğrafları merak ediyorum. Gölümüz bu şekilde kuru olarak devam ederse maalesef güzel fotoğraflar yakalama şansımız olmayacak."

Çetiner, su seviyesinin yüksek olduğu yıllarda 27'si nesli tükenme tehlikesinde bulunan 187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olduğunu, göle su girişini sağlayacak çalışmaların hızlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.