Bakan Bozdağ: Konutlarda bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek

Adalet Bakanı Bozdağ, "1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek." dedi.

08 Haziran 2022 Çarşamba 16:31
Bakan Bozdağ: Konutlarda bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meyra Palace Otel'de düzenlenen "Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, yeni kira düzenlemesini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Adalet Bakanlığı olarak beraber çalışma yaptıklarını hatırlatan Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda bugün Borçlar Kanunu'na geçici madde eklenmesinin söz konusu olacağını belirtti.

Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur."

Avrupa Parlamentosunun Türkiye Raporu'na tepki

Adalet Bakanı Bozdağ, Avrupa Parlamentosunun (AP) 2021 Türkiye Raporu'na tepki göstererek, Türkiye'ye karşı daima objektif ve tarafsız olmasını beklediklerini söyledi.

"Başka ülkelerin, Yunanistan'a, Fransa'ya, Almanya'ya nasıl davranıyorsa Türkiye'ye de aynı şekilde davranmasını, onlara hangi gözle bakıyorsa Türkiye'ye de aynı gözle bakmasını istiyoruz ama bakmıyorlar." diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye terör örgütlerinin gözü ile bakıyorlar. Terör örgütlerinin yazdıkları çizdikleri ile Türkiye hakkında raporlar oluşturuyorlar. Sonra da 'Bizim raporlarımızı niye kale almıyorsunuz' diye Türkiye'yi eleştiriyorlar. Biz Türkiye'ye karşı ön yargıdan uzak, objektif, adil, tarafsız her raporu bugüne kadar başımızın üstünde gördük ve gereğini yaptık. Türkiye'de olup bitenleri çarpıtan, terör örgütlerinin sözlerini raporlarına yansıtan ve Türkiye'ye karşı ön yargıyı yapan ,raporlaştıran bir raporu, Avrupa Parlamentosu değil, kim kabul ederse etsin biz onlar karşısında Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hukukunu koruma noktasında kararlıyız. Tarafsız olan her konuyu da bu eleştirilerden saklı olarak gereğini yaptık, yapmaya da devam edeceğiz ve buradan da muhataplarımızı bize karşı tarafsız davranmaya davet ediyoruz."

Sadece hazırlanan raporların meşruiyetini artırmak için Türk hükümet yetkilileriyle, kurum ve kuruluşlarla yapılan görüşmeleri doğru görmediklerini vurgulayan Bozdağ, "O raporda, Türk hükümetinin, Türk kurum ve kuruluşlarının görüşlerinin yer alması ve o çerçevede bunun değerlendirilmesinin doğru olduğunu ifade ediyoruz ama her defasında yüzlerine açıkça söylememize rağmen Türkiye aleyhine raporları adeta yarıştırıyorlar. Türkiye'nin hak etmediği eleştirileri Türkiye'ye yöneltiyorlar." dedi.

Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) bugüne kadar verdiği kararlara uyduğunu ifade eden Bozdağ, 4 bin 266 AİHM kararının Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine taşındığını, bugüne kadar Türkiye'nin bu kararların 3 bin 758'ini infaz ettiğini, diğerlerinin infazının devam ettiğini bildirdi.

Bekir Bozdağ, Türkiye'nin AİHM kararlarını infaz etme oranının yüzde 89 olarak gerçekleştiğini, böylece Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler içerisinde en yüksek orana sahip olduğunu dile getirdi.


Muhabir: Kemal Karadağ

Anahtar Kelimeler:
Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.