CHP’nin de Evet Dediği İmar Affı Düzenlemesi Oy Birliği İle Geçti

Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük felaket sonrası muhalefetten “İmar Barışı” düzenlemesine ilişkin eleştiriler gelmeye başladı.

13 Şubat 2023 Pazartesi 15:47
CHP’nin de Evet Dediği İmar Affı Düzenlemesi Oy Birliği İle Geçti

Hatay'da depremzedeleri ziyaretinde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "imar affı" konusunda "İnsanların oturdukları konutu onlara mezar ettiler, bir de üstüne para aldılar!" dedi. Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamaları sonrası sosyal mecralarda da paylaşımlarda bulunuldu.
Yaşanan deprem felaketi sonrası İmar barışı konusunda yapılan eleştiriler ne kadar gerçekçi?
Edindiğimiz bilgilere göre İmar Affı kanununda yer alan ifadelere bakıldığında, “Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması; böylece bu yapıların yıktırılıp yerine yenilerinin yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar malikler ile idareler arasında imar mevzuatından kaynaklanan problemlerin ortadan kaldırılması, bir nevi imar barışının sağlanması amacı ile yürürlüğe konulmuştur” maddesi yer alıyor.” 
Kanuni düzenlemede, “Sadece ilgili belediyelerce yapılacak imar uygulamalarına veya kentsel dönüşüm Uygulamasına kadar yapının geçici olarak kullanılmasına müsaade edilmesi neticesini doğurmaktadır”
“Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi alınan yapının can ve mal güvenliği bakımından tehlike arz ettiğinin tespit edilmesi ve bu yapı hakkında ilgili belediyesince 3194 sayılı Kanun'un 39 uncu maddesi uyarınca yıkım kararı alınması halinde Yapı Kayıt Belgesi bu kararın uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir.”
“Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar hakkında 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “riskli yapı” tespiti yaptırılabilecek ve yapının riskli çıkması durumunda, bu Kanun kapsamında yapı yıktırılabilecektir” ifadeleri bulunuyor. 
Belirtilen çerçevede, “İmar barışı düzenlemesi gerek deprem bölgelerinde gerek dere yatağı, taşkın sahası gibi riskli alanlarda, gerekse orman, mera, kıyı, sit vb. özel kanuna tabi alanlarda ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmeyeceği gibi, söz konusu düzenleme ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve süreç içerisinde bu yapıların Kentsel Dönüşüme tabi tutulması maksadıyla yürürlüğe konulduğundan süreç içerisinde Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar Kentsel Dönüşüme tabi tutulacaktır.” Deniliyor…
CHP’li vekillerinde evet dediği “Vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı” açık oylama sonucu oybirliği ile kabul edilmişti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.