TBMM'de bu hafta

- Meclis Genel Kurulu, konkordato kurumunun daha işlevsel hale getirilmesi ile iflas tasfiyesinin daha etkin şekilde yürütülebilmesini de içeren kanun teklifi için mesai yapacak

06 Haziran 2021 Pazar 11:06
TBMM'de bu hafta

TBMM (AA) - SİNAN USLU - Meclis Genel Kurulunda, konkordato kurumunun daha işlevsel hale getirilmesi ile iflas tasfiyesinin daha etkin şekilde yürütülebilmesini de içeren kanun teklifi görüşülecek.

Genel Kurul, 8 Haziran Salı günü toplanarak, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele almaya başlayacak.

Teklifle, iflas idare memurlarının seçimi, nitelikleri, eğitimi ve denetimi düzenlenecek.

İflas aşaması bakımından ticari ve ekonomik bütünlük gösteren ya da bir bütün halinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve hakları bünyesinde bulunduran işletmeler, bir bütün olarak satılacak.

Belirli koşulların bulunması durumunda geçici veya kesin konkordato süresi içinde rehinli malın satılabilmesi imkanı getirilecek. Borçlunun izinle yapacağı işlemler arasına, "işletmenin faaliyetinin devamı için önem arz eden taşınırların devri" hükmü de eklenecek.

Konkordato sürecinin iflasla sonuçlanması durumunda iflas kararını veren mahkeme, tasfiyenin basit veya adi tasfiye usulüne göre yapılmasına ve gerektiğinde adi tasfiyenin, komiserlerce yerine getirilmesine karar verebilecek. Bu durumda iflas dairesine ait görev ve yetkiler, komiserler tarafından kullanılabilecek.

Konkordatoda geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş olan borçlar, adi konkordatoda, konkordato şartlarına tabi olmayacak ve temerrüdün oluşması durumunda bunlar icra takibine konu edilebilecek.

İflas idare memurları listesi oluşturuluncaya kadar, listeden görevlendirme usulü dikkate alınmaksızın memur görevlendirilecek. Bir kişinin eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada memur olarak görev alma yasağının takibi amacıyla, görevlendirilen memurlar, icra mahkemesinin bağlı bulunduğu bölge adliye mahkemesi bilirkişilik bölge kuruluna bildirilecek.

Yapı kullanma izin belgesi verilmesinden önce ödenmesi gereken cins tashihi harcı, ilgili belediyeye yapı kullanma izni harcıyla birlikte tek seferde ödenecek.

Motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarında yapılan düzenlemeye göre, değer kaybı tazminatında aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı dikkate alınacak.

- Komisyonların gündemi

Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırması Komisyonu, salı günü yapacağı toplantıda, Adalet Bakanlığı yetkililerini dinleyecek.

Dilekçe Komisyonu, bünyesinde kurulan iki alt komisyonun hazırladığı raporları görüşmek üzere çarşamba günü toplanacak. "Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalardaki Malpraktis İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu" ile "Devre Mülk ve Devre Tatil Sektörlerinde Yaşanan Mağduriyet İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu"nun raporları ele alınacak.

KİT Komisyonu denetimlerini sürdürerek, salı günü Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü, çarşamba günü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, perşembe günü ise Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile bağlı kurum ve kuruluşların hesaplarını inceleyecek.

Bu arada siyasi partilerin haftalık düzenledikleri grup toplantıları da gerçekleştirilecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.