KKKA, "insan ve hayvanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu bulaşabilir" uyarısı

SİVAS (AA) - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabildiği bildirildi.Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Güler, yaptığı...

28 Mayıs 2021 Cuma 13:22
KKKA,

SİVAS (AA) - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabildiği bildirildi.

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Güler, yaptığı yazılı açıklamada, kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığında alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgiler verdi.

KKKA hastalığına virüsün neden olduğunu ifade eden Güler, "Hastalık genellikle insanlara kenelerin kan emmesi sonucu veya kenelerin çıplak elle toplanması ve ezilmesi ile bulaşır. Hastalık hayvanlarda belirtisiz olarak seyredebilir. Bu nedenle de hayvanınız sağlıklı görünse bile hastalık bulaştırabilir. Hastalık, vücudunda virüs taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabilir. Hatta virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabilir. Dolayısıyla hasta kişilerin kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız bir şekilde dokunulmamalıdır. " ifadelerini kullandı.

Güler, riskli alanlara giderken açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, keneler tırmanarak çıktığı için mümkün olduğunca kapalı kıyafetlerin giyilmesi ve kişinin mutlaka kendi vücudunu kontrol etmesi gerektiğini aktardı.

Vücuda tutunmuş kenenin, en kısa sürede ve tutunduğu en yakın kısmından uygun bir malzemeyle çıkarılması gerektiğini vurgulayan Güler, şunları kaydetti:

"Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Kenenin tutunduğu yerden çıkarılması işlemi sırasında asla çıplak elle temas edilmemeli, eldiven giyilmelidir. Çıkarılma işlemi sırasında kenenin başının içeride kalması KKKA hastalığı açısından ciddi bir risk oluşturur ve bu nedenle ezilmeden ve parçalamadan keneyi vücuttan çıkarmak gerekir. Kişinin vücuduna tutunan keneyi çıkaramaması halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.”

​​​​​​​Güler, kene çıkartıldıktan sonra ise kişinin bilgilendirilerek 10 gün süre ile takip edilmesi, ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi şikayetlerin olması durumunda da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.