Şampiyon mu olmak istiyorsunuz? Bu röportaj tam size göre..

Dünya Boks Şampiyonu Namağlup Milli boksör ve eski Cumhurbaşkanlarından rahmetli Turgut Özal’ın bir zamanlar yakın koruması olan Kemal Sonunur editörümüz Esma Burhan'ın sorularını yanıtladı. Dünya'ya 5 kere İstiklal Marşı okutan Sonunur gençlere alkolden, sigaradan ve gece hayatından uzak durmalarını önerdi.

14 Temmuz 2020 Salı 14:31

Dünya Boks Şampiyonu Kemal Sonunur editörümüz Esma Burhan'ın sorularını yanıtladı.

Tabii birçok sporda olduğu gibi boksta da tehlikeler mevcut.  Boksun çıkışından itibaren birçok tartışmaya konu olduğunu söyleyebiliriz. Anneler "Çocukların içinde şiddet duygusu uyandırıyor mu?" "Neden daha az tehlikeli sporlar varken çocuklarımızı boksa yönlendirelim?" gibi soruların cevaplarını merak ediyorlar. Ben özellikle bir psikoloji öğrencisi olarak size sormak istiyorum, sizce annelerimiz haklılar mı?

-Öncelikle tabii her sporda tehlikeler var. Ben çok iyi öğrenmeden kalkıştığın her işin zararlı olacağını düşünüyorum. Şu an gördüğünüz gibi yüzümde eski maçlardan kalan herhangi bir iz yok, neden? Çünkü ben boksun ne olduğunu çok iyi öğrendim. Rakiplerime karşı hırslı olmamayı öğrendim. Şu anki antranörlere de önerimiz çocuklara sağlıklı motivasyon kaynakları buldurmak. Motivasyonunuz şiddetten değil sevgiden gelince zararlı olmuyor. Biz spor akademisinde itici güç diye bir kavram öğrenmiştik. Motivasyon, konsantre kaynağı da diyebiliriz. Bu kaynak inançtı. Maçtan önce abdest alıp iki rekat namaz kılıp bu itici gücü devreye sokuyordum. Hrıstiyanlar gördüğünüz gibi maçtan önce veya sonra haç işareti çiziyorlar. Ben de "Ben son peygamber Muhammed Mustafa (sav.) in ümmetindenim, asıl güç olan iman gücü bende. Ben kalbimi ona bağladım" diye içimden geçirip maça öyle çıkıyordum.

Peki boks yapmak isteyen gençlere önerileriniz nelerdir?

Benim gençlere önerim sigara,alkol veya gece hayatından uzak durmaları, Maddi manevi onlara zarar veren her türlü şeyden uzak durmalılar, Aksi taktirde böbrekleri, ciğerleri iflas eder. 

Günde kaç saat çalışıyordunuz? 

Ben sabah ve akşam koşusu hariç günde iki saat antrenman yapıyordum.

Kemal Sonunur ayrıca Dünya şampiyonu olduktan sonraki hikayesini de anlattı. 

Zamanında gidip Mahmut Sami Ramazanoğlu Hz.'nin elini öpmüştüm. Hocam dua edin de şampiyon olayım diye...

KEMAL SONUNUR KİMDİR? 1951 Ankara doğumlu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Ankara’da bitirdi. 1973 yılında polis memuru olarak Emniyet camiasına katıldı. Polis memurluğu yaparken Gazi Üniversitesi Spor Akademisi’ni bitirdi. 1980’de zamanın Ankara Valisi Vecdi Gönül’ün korumalığını yaparken, Başbakan Yardımcılığına gelen Merhum Özal’ın isteği ile koruması oldu. Boksa 1968’de Ankara’da Ring İhtisas’ta başladı. 11 kez Türkiye şampiyonu, 2 kez Avrupa Uluslararası Turnuva Şampiyonu, 1972 Dünya Şampiyonu, 2 kez Balkan Şampiyonu oldu

Son Güncelleme: 14.07.2020 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.