"Yorgancılık Hala Değerli Meslek"

Ahilik geleneğinin günümüz temsilcilerinden Yılmaz Küz, insanların her dönem el yapımı yorganlara ihtiyaç duyduğunu ve yorgancılığın hala değerli bir meslek olarak devam ettiğini söyledi.

03 Şubat 2018 Cumartesi 11:08
"Yorgancılık Hala Değerli Meslek"

57 yıldır yorgancılık yapan Yılmaz Küz, 1949 Trabzon doğumlu. 12 yaşında babasının yanında meslekle tanıştığını söyleyen Küz, "Daha ilkokula giderken babamın yanında çalışarak bu mesleğe alıştım. 1967'de Trabzon'dan Ankara'ya geldiğimde ise Cebeci'de bir yorgancıda çırak olarak başladım. Bugün ise üç oğlumla birlikte üç kuşaktır yorgancılık yapıyoruz." diyerek, kendi çocuklarını da bu sanatla yetiştirdiğini ifade etti.  

Mesleği ustasından öğrendiğini belirten Küz, uzun yılların verdiği tecrübeyle mesleğin her alanında kendisini yetiştirdiğini söyledi.  

"HER DÖNEMDE EL YAPIMI YORGANLARA İHTİYAÇ VAR"

Küz, el işi yorganlara her dönem ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yorgancılık sanatının hiçbir zaman değer kaybetmeyeceğini söyledi. Son dönemde insanların el yapımı yorganlara geri döndüğünü ifade eden Küz, "Özellikle elyaftan yapılan yorganların sağlıksız olduğunun ortaya çıkması, insanların el yapımı yorganları tercih etmesini sağladı. Yorgancılık mesleğinin hiçbir zaman ölmeyeceğini düşünüyorum. Bir dönem elyaftan yapılan yorganların ortaya çıkmasıyla el işi yorganlar değer kaybetmişti. Ancak, daha sonra elyafın sağlıksız olduğu anlaşıldı. İnsanlar, daha sağlıklı olan el yapımı yorganları tekrar tercih etmeye başladı. Hal böyle olunca, işini temiz ve titiz yapan yorgancı, mesleğini devam ettirebildi." diye konuştu.   

YORGANCILIK HALA REVAÇTA OLAN BİR MESLEK

Mesleğin değer kaybettiği yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Küz, "Ben bu yaşta dükkanı sabah erken açıyor, akşam işim bitmeden kapatmamaya çalışıyorum. İşini temiz, titiz ve düzenli yaptığın sürece sıkıntı yaşamazsın. Yorgancılık hala revaçta olan bir meslek. Hiçbir zaman gerilemeyeceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Küz, yorgancılık mesleğini ustasından öğrendiğini dile getirerek, "Mesela, bizim zamanımızda babalar, çocuklarını sanat öğrenmesi için bir ustanın yanına götürür, 'eti senin kemiği benim' derdi. Ama şimdi, onu diyebilecek bir baba yok. Aileler çocuklarını bu alanlara yönlendirmiyor. O zaman da bu işte yetişecek çırak bulunmuyor." ifadelerini kullandı.

"YORGANCILIK DİKKAT GEREKTİREN BİR SANATTIR"

El işi yorganların üzerine desen verebilmenin yetenek ve tecrübe istediğini belirten Küz, "Yorganın üzerine işlediğiniz desendeki küçük bir hata, o yorganın tüm güzelliğini bozabilir." diyerek, yorgancılığın sabır ve dikkat  gerektirdiğini söyledi.

Küz, belli bir  tecrübeden sonra düz yorganlara göz kararı desen verilebildiğini söyleyerek, onun dışındaki modellerin hepsinin bir kalıbı olduğunu, müşterilerin istediği desene göre kalıpları çizilebildiğini, çizilen kalıpların da tecrübeyle yorgana dikildiğini belirtti.  

"YORGANCI SADECE YORGAN DİKEBİLEN KİŞİ DEĞİLDİR"

Yorgancılık dışında yine mesleğin verdiği tecrübeyle perde, koltuk ve kanepe kılıfı,  nevresim takımı da diktiğini ifade eden Küz, "Yorgancı sadece yorgan dikebilen kişi değildir. Bu meslekte çekirdekten yetişip çalıştığınız sürece, alanla ilgili başka işler de elinizden gelir. Tabii, herkes perde, koltuk kılıfı dikemez. Ancak, kendini yetiştirenler bu alanlarda da temiz ve düzenli işler yapabilirler." dedi.

Ankara Umum Hallaçlar ve Yorgancılar Esnaf ve Sanatkarlar  Odası Başkanı Temel Çolak da Ahilik geleneğinin son temsilcilerinden Yılmaz Küz'ün  yorgancılık mesleğinin önemli sanatkarlarından biri olduğunu, üç oğlunu da Ahilik geleneği içerisinde yetiştirdiğini  söyledi.

"EL İŞİ İLE ELYAF YORGAN ARASINDA BÜYÜK FARK VAR"

Yorgancılık mesleğinin bedenen emek isteyen, alın teri gerektiren zor bir meslek olduğunu belirten Çolak, mesleğin incelikleri ile ilgili şöyle devam etti: "El işi yorgan ile elyaftan yapılan yorgan arasında büyük farklılık var. Her şeyden önce el yapımı yorgan en sağlıklı olandır. El yapımı yorganda kışın yün, yazın ise pamuktan yapılanı tercih edilmeli. Elyaf ise kışın donduran, yazın ise yakan sağlıksız sentetik bir yapıdadır."

MESLEKTE ÇIRAK SIKINTISI VAR

Ailelerin artık çocuklarını esnaf ve sanatkar olarak yetiştirmeye yönlendirmediğini dile getiren Çolak, "Çırak yetişmiyor değil, yetiştirilecek çırak bulunamıyor. Aileler çocuklarını daha rahat mesleklere yönlendiriyor. Gençlerimiz bu işe hiç ilgi göstermiyor."  ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
YorgancılıkYılmaz Küz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.