Ankara Halk ekmekte GDO var mı?

Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, ekmekle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Adana'da bir fırında ekmek katkı maddesinde GDO’lu soya çıkması olayıyla ilgili Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar fırıncılara, “Laboratuvar kurup tahlil yapılsın” çağrısında bulundu.

21 Mart 2017 Salı 13:07
Ankara Halk ekmekte GDO var mı?

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise, “Ekmekte katkı maddesi kullanımı yasaktır, 15 bin TL cezası var. Küçük esnaf, ceza yeme riskini göze almaz” dedi.
Adana’da ekmek üreten fırınların yüzde 80’inde, ekmek katkı maddesinde GDO’lu soya kullanıldığı yönündeki iddialar, vatandaşın gözünü bir kez daha fırınlara çevirdi. Yedikleri ekmeğin sağlıklı olup olmadığı konusunda vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşurken, Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, ekmekle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. İş ahlakına vurgu yapan İlkbahar, “Biz insanların sağlıklı beslenmesine katkıda mı bulunacağız yoksa insanlar üzerinden sadece para mı kazanacağız? Gıdada kullanılması kesinlikle yasak olan ve sadece hayvan yeminde kullanılması gereken soyanın ekmekte kullanılmasıyla birlikte yasalar çiğneniyor. Burada bir suç işleniyor ve hiç kimse ‘benim bundan haberim yok’ diyemez. Para kazanmak amacıyla bu yollara başvurmak ticari ahlakta erozyon demektir” eleştirisinde bulundu. 

EN İYİ MÜFETTİŞ TÜKETİCİDİR

Ekmekte katkı maddelerinin uzun süre önce yasaklandığını belirten İlkbahar, şöyle devam etti: 

“Ekmeği topraktan geldiği şekliyle, doğal olarak insanlara ulaştırmak gerekiyor. Bunun ötesinde de en iyi denetçi ve en iyi müfettiş tüketicidir. Eğer sağlıklı bir ekmek yemek istiyorsak gözlem yapılması şart. Ekmeği ortadan ikiye bölelim; gözenekler ne kadar küçükse, kabuğu da ne kadar inceyse o en iyi ekmektir. Kabuğu kalınlaştıkça, gözenekleri büyüdükçe; örneğin yumurta büyüklüğünde gözenek varsa o ekmeğin tahlil edilmesi gerekir. 

BİR MADDE VARSA TEDBİR ALINMALI

Halk Ekmek Fabrikası günde 750-800 bin adet ekmek çıkarıyor. Ankara’da ise günlük 3.5 milyon ekmek tüketiliyor. Ankara’da merdivenaltı üretim konusunda çok şanslıyız, fazla yaygın değil. Ancak İstanbul gibi büyük ilde bu olay çok yaygın. Fırıncı odaları ve derneklerin biraraya gelerek laboratuvar kurulması ve tahlil yapılması lazım. Ekmeğin içinde olmaması gereken bir madde varsa buna yönelik tedbir alınması gerekli.”

TARIM BAKANLIĞI KATKI MADDESİ KONUSUNDA HASSAS

Ekmekte GDO’lu katkı maddesi kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise şunları söyledi:
“Sadece Adana’da Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından 2016 yılında 2 bin 186 denetim yapılmıştır. Ekmekte bir katkı maddesi bulunamamıştır. Ekmekte kullanılan katkı maddeleri 30 Haziran 2013 yılından itibaren Türkiye’de yasaklandı ve kullanılmıyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuda çok hassastır. Aynı bölgede daha önce 5 milyon dolarlık mısır getiriliyor ancak GDO’lu madde geldiği için geri çevriliyor. Ekmekte katkı maddesi kullanımı yasaktır, 15 bin TL cezası var. Küçük esnaf bunu parayla alıp, ekmeğe katarak ceza yeme riskini göze almaz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.