Bıçak ustası Kaytmaz, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde doğru bıçak kullanımının önemine dikkat çekti

Ankara Ulus’da Şekerciler Sokağı eski Adliye’ye çıkan taş merdivenler diye anılan bölgede aile yadigarı asırlık dükkanda bıçakçılık mesleğini 40 yılı aşan bir tecrübe ile sürdüren 53 yaşındaki Sezai Kaytmaz, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi doğru bıçak kullanımının önemine dikkat çekti, bıçak alırken ve bileyletirken bilinmesi gerekenleri anlattı.

26 Haziran 2023 Pazartesi 11:00
Bıçak ustası Kaytmaz, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde doğru bıçak kullanımının önemine dikkat çekti

Sezai Kaytmaz, Ankara Ulus Şekerciler Sokağı eski Adliye’ye çıkan taş merdivenler diye anılan bölgedeki 97 yıllık aile yadigarı dükkanda 3. kuşak olarak bıçakçılık yapıyor. İlkokulu bitirdikten sonra artık sürekli geldiği dükkanda babasından öğrendiği bıçakçılık mesleğini yaklaşık 40 yılı aşan bir tecrübe ile devam ettiren 1970 doğumlu Sezai Kaytmaz, “97 yıldır adresimiz ve de bıçağımızın kalitesi  değişmedi. Ankara Madeni İşler Odası’nın eski bir üyesi ve ANKESOB sicili bünyesinde faaliyet gösterdiğimiz dükkanımızda adımıza (Yeşil Bursa) özel Bursa’da, Denizli’de özel ustalarımızın elinden özel teknikle üretilen en kaliteli bıçaklarımız büyük rağbet görüyor. 2 çocuğum, bir torunum var. Çırak, eleman yetişmiyor. Ömrümüz yeterse torunuma mesleği öğretmeye çalışacağız,  torunum devam eder diye düşünüyorum.” dedi.

 

HER BIÇAĞIN KULLANIM AMACI VE BİLEYLEME BİÇİMİ FARKLI

Kurban Bayramı nedeniyle bıçak satışlarının ve bileyleme işinin oldukça yoğun olduğunu belirten Sezai Kaytmaz, “Kurban Bayramı öncesi vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak için oldukça yoğun bir mesai harcıyoruz. Hem bıçak satışları hem de bıçak bileyleme işi arttı.  Son günlerde bir taraftan özellikle kurban kesimi için yeni bıçak, satır satışı hizmeti verirken, diğer taraftan da vatandaşımızın mevcut bıçaklarına bileyleme hizmeti veriyoruz. Bıçak mutlaka kalitesine ve üreticisine dikkat edilerek alınmalıdır. Bu dönemde şimdi her yerde bıçak satışı ve bileyleme işleri artıyor. Bıçaklar bu işi devamlı yapan, işin ehli ustalara emanet edilmeli. İşin ehli olmayanlar yaptıkları yanlış bileyleme işi ile, kaliteli bıçak da olsa, normal bıçak da olsa bıçağı öldürür. Her kesici aletin; bıçağın kullanım amacı, görevi farklıdır ve bileyleme biçimi de ayrıdır. Örneğin; kurban kesiminde kesim bıçağı, sıyırma bıçağı ayrı, et doğrama bıçağı ayrıdır. Mutfakta sebze için kullanılacak bıçak bile ayrıdır. Her bıçağın işlevi farklı olduğu için kullanım alanına göre bıçak seçimi yapılmalıdır. Et bıçağı ete göre, balık bıçağı balığa göre, ev bıçağı da  kullanılacak ev ürünlerine göre bileylenir. Almanya’dan gelen seramik bir zımpara ile bileyleme işlemi yapıyoruz. Ayrıca, iyi bıçak iyi kullanıcının elinde olmalı.” ifadelerini kullandı.

 

FİYATINA DEĞİL, KALİTESİNE BAKILMALI

Bıçağın fiyatı ya da görüntüsünden ziyade çeliğinin kalitesinin önemli olması gerektiğinin altını çizen Kaytmaz, şöyle devam etti: "Bıçağın fiyatına değil, kalitesine bakılmalı. Köklü bir kuruluş olduğumuz için dükkanımızda devamlı bir sirkülasyon var. Bıçakla işi olan kasap, balıkçı, restoran gibi esnaf ve ev halkına devamlı hizmet veriyoruz. Kurban Bayramı nedeniyle özellikle çelikleri Fransa’dan gelen ve Bursa’da, Denizli’de özel ustalarımızın elinden özel teknikle üretilen en kaliteli, her türlü amaca, mekana hizmet edecek başta bıçak, satır, masat gibi kesici ürünler büyük rağbet görüyor. Kalkan balığı satırı bile dükkanımızda mevcut.” 

 

Kaytmaz, kasaplara ve  kesim yapanlara yönelik olarak Kurban Bayramında 1. gün hariç hizmet vermeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.