EYT’lilerin ve Gelir Kaybı Yaşayann Personelin Sorunları ABB Meclis’ine Taşındı

“EYT sorununu ben çözeceğim” diyerek umut tacirliği yapan ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın belediye bünyesinde çalışan ve EYT’den emeklilik hakkı kazanan 500’ü aşkın personelin aylardır kıdem tazminatını ödememesi ve Yavaş’ın döneminde gelir kaybı yaşayan personellerinin sorunları ABB Meclis Toplantısında gündeme geldi.

12 Temmuz 2023 Çarşamba 09:25
EYT’lilerin ve Gelir Kaybı Yaşayann Personelin Sorunları ABB Meclis’ine Taşındı

ABB Ulaşım Komisyonu Başkanı ve ABB AK Parti Meclis Üyesi Nihat Yalçın, ABB Balâ Meclis Üyesi İbrahim Karaca ve Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz ABB’de çalışaıp EYT’den emekli olan ve aylardır kıdem tazminatlarını alamayan işçilerin ve Yavaş döneminde gelir kaybı yaşayan ABB personelinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Nihat Yalçın; “ABB personeli eğer eski sözleşmeleri ile devam ettirilseydi, AK Parti döneminde verilen hakları tam 11 yıl sonra CHP yönetimi tarafından ellerinden alınmamış olsaydı bugün BELKA’da çalışan bir şoför arkadaşımız tüm sosyal hakları ile birlikte 20-25 bin TL maaş alacaktı. Ancak şu anda 12-13 bin TL bir maaşla hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Gereğinden fazla personel çalıştırıldığı için, sadece siyasi amaçlarla bir takım partilerin örgütlerinden yaptığını işçi alımları neticesinde bütçe dengesi bozuldu. Bu yüzden bu arkadaşlarımız haklarını alamıyor.” diye konuştu


İbrahim Karaca; “Belediye işçisinin yüzde 80’i asgari ücretin altında çalışmak zorunda bırakıldı. Gerekli düzenleme yapılmazsa birçok personel ya emekli olacak ya da işten ayrılacaktır. Kimse kimsenin ekmek parası ile oynayamaz.” ifadelerini kullandı.

Serhat Oğuz; “Emekli olan personelimiz ikramiyelerini alabilmek için aylardır bekliyor. 25 sene 30 sene alın teri ile hizmet vermiş insanların ikramiyelerini verin. Belediye battı, ödeyecek gücümüz yok, durumumuz yok gibi ifadelerle insanların beklentilerini heba etmeyin. Bunlar yanlış cümleler. ABB’nin gücünü, güvenirliğini zedeler.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) bünyesinde yıllarca hizmet veren ve EYT’den emekli olan çalışanların emekli olmalarına rağmen belediyeden kıdem tazminatlarını alamamaları ve belediye bünyesinde çalıştıkları halde Yavaş’ın liyakatsizliği yüzünden gelir kaybına uğrayan çalışanların sorunları ABB Meclis gündemine taşındı.

EYT’Yİ BEN ÇÖZECEĞİM DEDİ TEK BİR ADIM ATMADI, ÇALIŞANLARIN HAKLARINI GASP ETTİ
31 Mart yerel seçimlerinde “EYT’yi ben çözeceğim” diyerek sahalarda boy gösteren ABB Başkanı Mansur Yavaş, konuyla alakalı hiçbir girişimde bulunmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sorunu çözmesiyle milyonlar insan EYT’den emeklilik hakkı kazanırken ABB’de çalışan 500’ü aşkın insan da emeklilik hakkı kazandı. Hak kazanan belediye çalışanları maaşlarını ve bayram ikramiyelerini bile alırken aradan geçen zamana rağmen Yavaş hala 500’ü aşkın personelin kıdem tazminatını ödemedi. Kıdem tazminatları için her yolu deneyen EYT’li emekliler son olarak mahkemeye başvurdu. Bunca skandal yetmezmiş gibi 4 yıldır ABB Başkanı olan Yavaş belediye bünyesinde çalışan işçilerin maaşlarını da arttıracağı yerde azalttı. İnsanların maaşlarına zam yapmak yerine haklarını gasp eden Yavaş personeli illallah ettirirken söz konusu sıkıntılar ABB Meclis toplantısında gündeme getirildi.

BELEDİYE PERSONELİNİN MAAŞLARI YARI YARIYA DÜŞTÜ
Personel maaşlarında yaşanan zulme değinen ABB Ulaşım Komisyonu Başkanı ve ABB AK Parti Meclis Üyesi Nihat Yalçın, “Yaklaşık 1 buçuk yıldır ABB’de personelin maaşlarında yaşanan zulümle ilgili defalarca çözüm üretilmesi için çağrıda yaptık. Ancak bu güne kadar olumlu bir adım atılmadı. ABB personeli eğer eski sözleşmeleri ile devam ettirilseydi, AK Parti döneminde verilen hakları tam 11 yıl sonra CHP yönetimi tarafından ellerinden alınmamış olsaydı bugün BELKA’da çalışan bir şoför arkadaşımız tüm sosyal hakları ile birlikte 20-25 bin TL maaş alacaktı. Ancak şu anda 12-13 bin TL bir maaşla hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Gereğinden fazla personel çalıştırıldığı için, sadece siyasi amaçlarla bir takım partilerin örgütlerinden yaptığını işçi alımları neticesinde bütçe dengesi bozuldu. Bu yüzden bu arkadaşlarımız haklarını alamıyor. Bir belediye başkanı mesai arkadaşlarının, ‘Ailem’ dediği kişilerin gönüllerini kaybediyorsa belediyeyi de kaybetmeye mahkumdur. Buradan mesai arkadaşlarımıza, personel kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Sabredin, gücünüz kalmadı ama sabredin. Bu zulmü inşallah 9 ay sonra sonlandıracağız.” dedi.

“EYT’DEN EMEKLİ OLAN PERSONELİN KIDEM TAZMİNATINI ÖDEYİN”
EYT’den emekli olan insanların haklarına da değinen Yalçın, “Sayın Yavaş belediye başkanı seçilmeden önce ‘EYT’lilerin sorunlarını çözeceğiz’ diye vaatlerde bulunuyordu. Cumhurbaşkanımız bu sorunu çözdü. Şimdi siz üzerinize düşen görevi yapın ve EYT’den emekli olan personelin kıdem tazminatını ödeyin. Siz bunu bile yapamadınız. Bunu yapamayan bir başkan EYT’lilerin sorununu nasıl çözecekti ben merak ediyorum. EYT’den emekli olan ya da arklı sebeplerle belediyeden ilişkisi kesilen kişilerin haklarını verin. Hani siz bolluk, bereket, huzur getirecektiniz. Böyle mi getiriyorsunuz bolluğu, huzuru, bereketi” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE PERSONELİ MUTSUZ”
“ABB personeli mutsuz” diyen AK Parti Bala Belediye Meclis Üyesi İbrahim Karaca da, “Geçmiş dönemde asgari ücretin misliyle üstünde maaş alan personeller maalesef bugün asgari ücretin altında kalmıştır. Kimse bize yemek parasını da üzerine koyarak maaş hesabı yapmasın. Belediye işçisinin yüzde 80’i asgari ücretin altında çalışmak zorunda bırakıldı. Gerekli düzenleme yapılmazsa birçok personel ya emekli olacak ya da işten ayrılacaktır. Kimse kimsenin ekmek parası ile oynayamaz. Ankaralı hemşerilerimize dağıttığınız yardımları personelden kestiniz maaşlarla mı dağıtıyorsunuz.” diye konuştu.

BELEDİYE GEREKİRSE BORÇLANSIN AMA ÇALIŞANLARIN HAKLARI ÖDENSİN

Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz ise şunları söyledi; “Emekli olan personelimiz ikramiyelerini alabilmek için aylardır bekliyor. 25 sene 30 sene alın teri ile hizmet vermiş insanların ikramiyelerini verin. Belediye battı, ödeyecek gücümüz yok, durumumuz yok gibi ifadelerle insanların beklentilerini heba etmeyin. Bunlar yanlış cümleler. ABB’nin gücünü, güvenirliğini zedeler. Hepimizin kurumunda emekli olan insanlar var. Benim görev yaptığım kurumda 130 kişi emekli olacak. Kademeli olarak herkesi emekli edecek bir plan yapmak zor değil. Kendi personelimi topladım konuştuk anlaştık. Kimsenin parası bizde kalmadı. ABB bunu yapamıyor mu. Yavaş bu konuda hassas olmalı. İnsanların hakları zamanında ödensin. Gerekirse belediye borçlansın ama hakları ödensin”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.