Yabancı Uyruklu İşletmelere Farklı Vergi Tarifesi Uygulanmalı

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, kayıt dışı işletmelerin incelenerek engellenmesini istedi. “Merdiven altı diye hitap edilen kayıt dışı işletmeler yüzünden rekabet ortamı sağlanamıyor” dedi.

10 Temmuz 2023 Pazartesi 10:30
Yabancı Uyruklu İşletmelere Farklı Vergi Tarifesi Uygulanmalı

Başkan Taklacı; Mobilya, inşaat ve tamamlayıcı sektörlerde yoğun şekilde vergisiz atölyeler veya şahıslar çalışmaktadır. Yeterli denetimin olmadığı bu alanda özellikle farklı mesleklerde iş yapan kişiler hafta sonları ek iş olarak mobilyacılık yapmakta, sipariş usulü iş almakta, fasoncu diye tabir edilen CNC ebatlamacılarda istenilen ölçülerde ürün kestirip kurulum yaparak müşterilere mobilya satmaktadır. Bu durumda genellikle eksik veya ayıplı ürünler ortaya çıktığından müşteriler muhattap bulamamakta, sektörün kalitesi düşmekte, odalarımıza şikayet gelmekte ve vergisiz kazanç ortaya çıkarak, vergi sahibi işletmelerde de haksız rekabeti ortaya koymaktadır. Ayrıca şikayete konu olan sözde işletmenin oda ve vergi kaydı yoksa şikayetler sadece savcılıkta değerlendirilebilmektedir.

 

BELEDİYELER BİR DEFAYA MAHSUS GEÇİÇİ RUHSAT VERMELİ

 

Vergisiz ve Oda kayıtsız çalışmaların önüne geçilmeli, Belediyeler geçici ruhsatı 1 defaya mahsus verebilmeli, vergisiz çalışanlar tespit edilip vergi ve odaya resen kayıt yapılmalıdır, Bu konuda ki bilgiler ilgili bakanlıkların veritabanında ortak tutulmalı, özellikle ebatlama işi yapanların ve malzeme satanların vergisiz satış yapmalarının önüne geçilmelidir. Bu satışlarda barkod sistemi uygulanabilir. Kimin kime satış yaptığı ve ne için kullandığı tespit edilebilir. Dedi.

 

Bugün ki vergi yüklerinin en büyük sebebinin vergisiz çalışmak olduğuna değinen Taklacı; Adil vergi düzeni getirilmeli, el işçiliği ürünlerde kdv muafiyeti sağlanarak, fabrikasyon ürünlerle yarışabilir hale getirilebilmelidir. Küçük esnafın vergi yükü hafifletilerek, denetimler artırılmalı vergisiz kazanç da haksız vergi oranlarında ortadan kaldırılmalıdır. Hem devletin hem esnafın memnun kalacağı gerçek ödenebilir vergi oranları getirilmeli, vergisiz kazanç sağlayana ve yanlış beyanlara aman verilmemelidir. Dedi.

 

YABANCI UYRUKLU İŞLETMELERE FARKLI VERGİ TARİFESİ UYGULANMALI

 

Başkan Taklacı; Dünyanın her gelişmiş ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de yabancı uyruklu işletmelere farklı vergi tarifesi uygulanmalı. Merdiven altı ticaret ekonomiye kazandırılmalıdır. Bu işletmeleri engelleme şansımız çok zor, engelledikçe ekonomi maalesef merdiven altına iniyor ancak, yasal statü kazandırıp hem denetime tabi tutulmalı hem de ekonomiye katkısı sağlanmalıdır dedi. Yabancılıktan Vatandaşlığa dönmüş kişiler farklı vergi türüne tabi tutularak yerli esnafa pozitif ayrımcılık yapılmalıdır dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.