Güdül'de geleneksel el sanatları yaşatılıyor...

Güdüllü bıçak ustası Erdal Atasoy, tamamen el emeği ve göz nuru bıçak imalatı ile günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleği yaşatmaya çalışıyor. Atasoy, "Bendeki bu derin merak ve sevgiden kaynaklanan istek ile el yapımı bıçak tasarımlarıma kendi bakış açımı da katarak çalışmalarımı sürdürüyorum." diyerek, ev hanımlarına da, "Hiçbir bıçak bulaşık makinesinde yıkanmaz." tavsiyesinde bulunuyor. 

22 Nisan 2017 Cumartesi 15:49
Güdül'de geleneksel el sanatları yaşatılıyor...

Bıçak ustası Erdal Atasoy, 1973 Güdül'e bağlı Akbaş Köyü doğumlu. Güdül'de, 'Güdül Bıçak'  adı altında bıçak imalatı işi yapan Erdal Atasoy, ustası olmadığını, kendi kendini geliştirerek öğrendiği tamamen el emeği ve göz nuru bıçak imalatı ile günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleği yaşatmaya çalıştığını söyledi. 

"SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ"

Bıçak ustası Atasoy, tamamen merak ve hobi üzerine el sanatına dayalı bıçak üretim işine başladığını ve baştan sona el yapımı üzerine çalıştığını söyleyerek, şöyle devam etti: "Sektörümüzün bu işi yapan iddialı ustalarını ziyaret ederek, çalışmalarını izledim, bu ustaların çalışmalarını çeşitli programlar aracılığıyla takip ederek kendimi geliştirmeye çalıştım. Tarihimize ve kültürümüze çok meraklı olduğum için çok okudum, araştırdım.  Kendimi geliştirmemde yaratıcı bir kişiliğe sahip olmamım da etkisi vardır mutlaka.  Daha çok sipariş üzerine çalışıyorum. Müşterinin özel isteği üzerine tasarım ve üretimler yapıyorum. Hedefim kültürümüzü yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak. Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatımıza dayalı milli kültürümüzü bu şekilde yeniden topluma kazandırmaya çalışıyorum. Bıçak imalatı işi, el emeğine dayalı, işçilik bakımından yapımı çok uzun zaman alan, çok emek ve incelik isteyen bir iş. Geyik boynuzundan bıçak sapları tasarımlarım var. Haliyle bıçak kaliteli olunca maliyeti de yüksek oluyor. Bıçak hayatımızın olmazsa olmaz bir parçasıdır. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için bıçak üretiyorum. Geleneksel tasarımlarımın yanında modern tasarım bıçaklar da yapıyorum. Kültürümüzü yaşatmanın yanı sıra koleksiyonerler için de özel bıçaklar, kamalar üretiyorum." 
Güdül'ün çok eski bir yerleşim bölgesi olduğunu belirten Atasoy, geçmiş dönemlerde kılıç, kama gibi işlerin Güdül'de yoğun bir şekilde yapıldığını, günümüzde ise tek imalatçının kendisi olduğunu kaydetti.  

Güdül Salihler'de eski Türk mezarlarında ve kaya yazıtlarında bulunan Bilge Kaan Kitabe'sinden bir sözcüğü 'Av hayvanları onundur' manasını taşıyan bir sözcüğü arma olarak bütün bıçaklarında kullandığını ifade eden Atasoy, hem eski Türk alfabesine dikkat çekebilmek için hem de Güdül'e dikkat çekebilmek için eski Türk alfabesinden bu sözü arma olarak tüm çalışmalarında kullandığını vurguladı. 

Atasoy, "Düsturumuz; Emek en yüce değerdir, ilgiyle, bilgiyle ve sabırla sanat olur. Bir de yaptığımız ürünler can almasın. Her yaptığımız bütün ürünler insanların hayatını kolaylaştırsın. İnsanlarımız, kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmaya çalışan bizleri  emeğimize değer vererek motive etsinler,  yaptığımız işe, ürünlerimize destek versinler. Çin malı ürünler piyasaya çok zarar verdi. Çin malları çoğalmaya başlayınca mesleğimize, sanatımıza olan yaklaşım ve destek azaldı. Kalitesiz  çeliklerden üretilen bıçakların maliyeti oldukça düşük. Bu fabrikasyon ürünler haliyle ucuz. Bizim üretimlerimiz tamamen el yapımı. Dolayısı ile vatandaşlarımız kaliteli, geleneksel ürünlerimizi tercih etmeli." diye konuştu.

"HİÇBİR BIÇAK BULAŞIK MAKİNASINA ATILMAZ"

Atasoy, Bulaşık makinesinin bıçakların ömrünü ciddi oranda azalttığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Bulaşık makinesinde kesinlikle bıçak yıkanmaz. Bıçağın sapı metal de olsa, ahşap ve plastik de olsa hiçbir bıçak bulaşık makinesine atılmaz. Bunun sebebi şu: Bıçağa ısıl işlemi yani bıçağa, çeliğe su verme işlemi yapıldıktan sonra bıçağın sertliğini alabilmek için menevişleme işlemi yaparız. Menevişlemede 150-250 derece arası sıcaklıklarda 1-2 saat bekletiriz. İşte bulaşık makinesinin de  yaptığı budur. 2,5 saat 95 derecede defalarca bulaşık makinesinde yıkanan bıçak çeliğinin moleküler yapısı bozulur, metal özelliğini yitirir. Performansı düşen bıçak artık kesmez. Yapılacak işlem, bıçağı musluğun altında yıkamak. Bir bıçak hangi kalitede olursa olsun kasapların kullandığı şekilde masatlamazsanız, yani masatla bileylemezseniz hiçbir bıçaktan performans alamazsanız. Evlerde iki silindir arasına bıçağı sokup çekerek bıçak bileyleme işi bıçağın ömrünü bitirir. Onlar bıçak katilidir." 

Güdül Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nafiz Özyılmaz da Güdül'de el yapımı bıçak imalatını sürdüren geleneksel el sanatlarının son temsilcilerinden bıçak ustası Erdal Atasoy'un ürettiği birbirinden özel tasarım harikası sıra dışı bıçaklara müşterilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, "Erdal Atasoy tarafından üretilen bıçaklar, Türkiye'nin dört bir tarafından yoğun ilgi görüyor. Erdal Atasoy, hem geleneksel Türk el sanatından örnekler sergiliyor, hem de bu eserlerden ilham alarak yenilerini, kendi özgün çalışmalarını oluşturuyor. Erdal Atasoy gibi ustaların desteklenmesi, el yapımı bıçakların değer bulması, bu mesleğin geleceğe taşınması adına çok önemli." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehmet kaygusuz 2017-04-22 18:24:05

Erdal ATASOY usta ile İstanbul da fuarda tanıştım. eserlerini gıyaben duyuyordum. Gerçekten harika bıçaklar üretmiş.Ayrıca tam bir iç anadolu delikanlısı, terbiyeli, saygılı içten, standını ziyaretimde bize çay ikram etti. sağolsun.Resmi ve özel pek çok kuruluş var.Nerelere para akıtılıyor. BU tür sanatkar insanlar desteklenmeli teşvik edilmeli ki; bu anlamda gerek Güdül belediyesi gerek Güdül kaymakamlığı ciddi derecede motive ettiğini duydum. Memnun oldum gelecek için torunlarımız için bu insanlar çok önemli çok değerli.