“İlk Yaptırım NBŞ Sektöründe Olmalı”

Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök: ABD firmalarına yaptırım uygulanması gerektiğinin altını çizerek ilk yaptırımın şeker sektöründe olmasını istedi.

18 Aralık 2017 Pazartesi 12:31
“İlk Yaptırım  NBŞ Sektöründe Olmalı”

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye’nin bütün uyarısına rağmen abd’nin Kudüs’ü İsrail’in Başkenti olarak tanıması kararına misilleme olarak ilk yaptırımınTürkiye’de yıllardır yerleşik bulunan ve 1.5 yıldan bu yana denetimsiz Nişasta Bazlı Şeker üreten Okyanus ötesinin abd’li şirketine uygulanması önerisinde bulundu.

ABD, 'Reza Zarrap davası' ve 'Kudüs' kararından dolayı aklı sıra Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışırken, ABD'nin önemli bir şirketi ülkemizde yıllardır faaliyet gösteriyor ve Şeker Kurulu üyelerinin bir türlü atanamaması sebebiyle Türkiye'de 1.5 yıldır 'denetimsiz üretim' yapıyor. Bu firma Türkiye'de insan sağlığı açısından tartışmalı olan nişasta bazlı şeker üretimini artırmayı hedeflerken, söz konusu denetimsiz üretim pancar sektörüne darba üstüne darbe vurmaya devam ediyor.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (ŞEKER-İŞ) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şu değerlendirmeyi yaptı:

ABD, Ortadoğu’yu NBŞ pazarına dönüştürme gayretinde

“Türkiye yüzde 65'lik Ortadoğu şeker pazarını elinde tutuyor. Bu abd menşeli firmanın asıl kavgası Ortadoğuda'ki bu doğal şeker pazarını NBŞ pazarına dönüştürebilmek. NBŞ kotasının her yıl AB ülkeleri seviyesinin çok üzerinde artırılması sebebiyle bundan en çok çıkar sağlayan ülke abd oldu. Türkiye'deki NBŞ üretimi tamamıyla iç piyasaya yönelik olarak gerçekleşirken, astronomik rakamlarla satılıyor. Gazozdan çikolataya ve hamur tatlılarına kadar uzanan geniş bir yelpazede birçok şekerli üründe kullanılan NBŞ’ler, mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Nişasta parçalanarak glikoza, ardından da früktoza dönüştürülüyor. Bu tür yapay şekerler kanserden kalp hastalıklarına, yağlanmadan karaciğer yetmezliğine birçok hastalığa yol açıyor.”

NBŞ üretimi yüzünden binlerce tarım işçisi işsiz kaldı

Türkiye’nin şeker üretimi açısından kendine yetebilen bir ülke olduğunun altını çizen Gök, fabrikaların kapasitesinin 2.5 milyon ton civarında olduğunu ve NBŞ üretimi ile şekerpancarından şeker üretiminin birbirlerini ters yönde etkilediğini kaydetti. Gök, “Birinin artması diğerinin azalması anlamına geliyor. NBŞ üretimi sebebiyle binlerce pancar işçisi işinden oldu. Verimli arazilere artık pancar ekilemez oldu. Özellikle ülkemizde NBŞ üretiminin başını çeken bu firmanın artık istediği gibi Türkiye’de at koşturmasının önüne geçilmeli. Bu ülkenin vazgeçilmezi; Türk pancar üreticisidir, şeker işçisidir, nakliyecisidir, besicisidir.”

Son Güncelleme: 18.12.2017 14:20
Anahtar Kelimeler:
şeker Iş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.