"Çevre Komitesi 3. Toplantısı"

- UCLG-MEWA tarafından düzenlenen, toplantıda iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum politikaları değerlendirildi

08 Ağustos 2018 Çarşamba 13:45

KONYA (AA) - Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA) düzenlenen "Çevre Komitesi 3. Toplantısı"nda, iklim değişikliğiyle mücadele ile uyum politikaları değerlendirildi.

Selçuklu Belediyesinin ev sahipliğinde Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan UCLG-MEWA Çevre Komitesi Sorumlusu Ebru Akyol, iklim değişikliğiyle mücadelede küresel çaplı eylemlere yol gösterici olmak istediklerini söyledi.

Toplantıyı düzenleme amaçlarının iklim değişikliği, dirençlilik, atık su yönetimi gibi konuları ele alıp, bunlarla ilgili faaliyet hazırlıkları yapmak olduğunu belirten Akyol, "Geçtiğimiz bir sene içerisinde komite faaliyetleri neler oldu, neler gerçekleştirildi? Onları dinleyeceğiz. Komite bünyesinde kurduğumuz 6 görev gücü, yani çalışma gruplarının yine bir sene içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetleri dinleyip bu görev gücünde aktif rol almak isteyen üyelerimizin listelerini oluşturacağız. Bunların sonucunda da bugünden sonra her bir görev gücünden alacağımız danışman önerilerle bir Danışman Kurulu oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Oluşturacakları Danışman Kurulu'nu bundan sonra Çevre Komitesi aracılığıyla ortak proje ve ortak çalışmaların gerçekleştirilmesi için somut bir adım olarak gördüklerini vurgulayan Akyol, "O açıdan bizim için heyecan verici bir toplantı. Ayrıca bugün 2018-2019 dönemi için taslak faaliyet programını üyelerimizin görüşlerine sunuyoruz." diye konuştu.

Akyol, komite olarak hem yurt içi, hem de yurt dışında aktif programlar düzenlediklerini ileterek, şöyle devam etti:

"Ekim ayında Almanya'ya gideceğiz. Atık Yönetimi Görev Gücümüz ile Almanlarla ortak etkinlikler düzenledik. Önce onlar Kocaeli'ye geldi, bir eğitim programı yaptık. Sonra da biz Almanya'ya gittik. Burada ortak proje fikirleri toplandı. Şimdi onları gerçekleştirmek üzere plan yapmak için Almanya'ya gideceğiz. Artık bu son ayak olacak. Atık yönetimiyle ilgili olarak projeler gerçekleştirmek için Alman ve Türk şehirleri eşleştirilecek."

"İklim Eylem Planı" hazırlama sürecini başlattıklarını bildiren Akyol, şunları kaydetti:

"Üyelerimizin bu planları hazırlamaları, kendi karbon envanterlerini hazırlamaları için mobilize ediyoruz. Bunun için de Uluslararası İklim ve Enerji Anlaşması var. Zaten UCLG onun kurucu üyelerinden birisi. Bu, uzun vadeli bir şey. Bunun sonunda Çevre Komitesi üyelerinden kendi iklim eylem planını hazırlayan, sera gazı salınımlarını azaltan belediye sayısını olabildiğince arttırmayı hedefliyoruz. Yani sorun global ama çözüm yerelde. Biz bu anlayışla ilerliyoruz. Komitemizin ilerleyen süreçlerde daha da aktif olmasını planlıyoruz."

Akyol, yerel yönetimlerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının, çevre sorunlarında çözüm adımları atmasının önemli olduğunu vurguladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.