Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören vakıf kültür eserlerini ihya çalışmaları sürüyor

- Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu: - "Vakıf kültür eserlerinin ihya sürecinin ilk aşamasında sözleşmesi yapılan iş sayısı 50, ihale aşamasındaki iş sayısı ise şu an itibarıyla 21'dir"

22 Haziran 2023 Perşembe 11:10
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören vakıf kültür eserlerini ihya çalışmaları sürüyor

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören vakıf kültür varlıklarının restorasyon süreciyle ilgili çalışmalarına devam ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ili etkileyerek çok sayıda vakıf kültür varlığına da hasar verdi.

Vakıf eserleriyle ilgili durum tespiti yapmak için görevlendirilen ekiplerce 11 ilde, 678 vakıf kültür varlığının ağır, orta ve hafif derecede hasar aldığı tespit edildi.

Bunun üzerine, vakıf kültür eserlerinin yerinde ihyası için gerekli çalışmalar yapılarak, ihale süreçleri başlatıldı. Depremde zarar gören vakıf kültür varlıklarının bir an önce ihya edilmesi için gerekli saha çalışmaları da tamamlanarak ihtiyaç duyulan tüm projeler hazırlandı.

Yapı ve yapı elemanları belgelenerek, statik durumlarının incelenmesi/tespiti ve gerekmesi halinde güçlendirilmesi için çalışmalara başlandı.

Depremler sonrası yapıların çevresi, ivedilikle kontrol altına alınarak, yapı elamanlarının korunması için galvanizli parapetlerle çevrildi. Bilgilendirici ve korumaya yönelik brandalar asıldı ve gerekli güvenlik tedbirleri alındı.

- "50'ye yakın eserin ihyasına yönelik süreçler başlatıldı"

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, deprem bölgesinde bulunan vakıf eserlerinin yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmaların, aralıksız devam ettiğini ve bu kapsamda 50'ye yakın eserin ihyasına yönelik restorasyon süreçlerinin başlatıldığını bildirdi.

Aksu, şu bilgileri verdi:

"Vakıf kültür eserlerinin ihya sürecinin ilk aşamasında sözleşmesi yapılan iş sayısı 50, ihale aşamasındaki iş sayısı ise şu an itibarıyla 21'dir. Bu eserlerimizle ilgili tespit, koruma ve ihale süreçleri tamamlanmıştır. 11 şehrimizi etkileyen depremin yaraları ülke olarak sarılırken bir yandan da şehirlerimizin simgeleri haline gelen eserlerimizi ayağa kaldırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda, Abdülkadir Ağa Camisi, Fatih Paşa (Bıyıklı Mehmet Paşa-Kurşunlu) Camisi ve Türbesi, Arasta Camisi, Ulu Cami, Fatikli Camisi, Rum Katolik Kilisesi sözleşmesi yapılan ve artık ihyaya başlanacak ilk eserlerimizden olacak."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.