Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan'dan kuraklık uyarısı

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar, çiftçilerde kuraklık endişesine yol açtı. Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekili olan arpa ve buğdayın...

27 Nisan 2022 Çarşamba 12:05
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan'dan kuraklık uyarısı

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar, çiftçilerde kuraklık endişesine yol açtı.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekili olan arpa ve buğdayın gelişmesi için yeni ekilmeye başlanan mısırın çimlenmesi için suya ihtiyacın olduğunu söyledi.

Kentte son bir aydır yağışların olmaması, ılıman ve rüzgarlı hava toprağın tavını aldığını ifade eden Buluşan, bu nedenle şu anda kuraklık sistemine girdiklerini, tarlaların sulanmaması halinde yüzde 40-50 oranında verimliliğin olacağını bildirdi.

Buluşan, arpa ve buğdayın gelişmesi için, yeni ekimi yapılan ürünlerin ise çimlenmesi için mutlaka suya ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu sene hava şartları kışın çok güzel gitti ama yaklaşık bir aydır Eskişehir'de yağış almıyoruz. Bu da bir anda üreticimize sıkıntı yaşattı. Tarlaları süren traktörlerin arkasından adeta toz kalkıyor. Bu toprak şimdi aslında nemli olmalıydı. Toprak ve mısırın nem ile beraber bir an evvel birleşmesi gerekiyordu. Şu anda toprağı çiğnemek ve arkasından sulamak zorunda kalacağız. Bu da üreticimiz için çok büyük bir külfet. Önceden mısır ekildiği zaman 1 hafta sonra topraktaki nemle çimlenirdi ama şu anda mısır ve pancar ekimlerinin hiçbiri susuz yapılamıyor. Bu da üreticimize bir külfet getiriyor."

- "Tarlada kullandığımız su ülke için çok önemli"

Soğuk havalardan sonra sıcağın gelmesinin ekinlere çok faydası olduğuna değinen Buluşan:

"Bir hafta 10 gün sonra bunların bu rengini bulamayız, sararmaya başlarlar. Sulamadığımız taktirde ya da yağmurlar gelmediğinde ekinlerden de mahrum kalırız. Geçen seneki gibi yüzde 40-50 verimlilikte kalırız. Bu da bizim üreticimizin üretimini, gelirini etkiler. Ülkenin de bir sorunu olarak karşımıza çıkar. Bir bardak suyun çok önemi var. Mutfakta veya evlerde tükettiğimiz su değil, tarlada kullandığımız su ülke için çok önemli. Ülkede her yere mısır, ayçiçeği ekilmemeli. Biz bu ülkede planlı üretim, planlı pazar yapmadığımız takdirde hiçbir şeyin karşılığını alamayız. Üreticide, tüketici de alamaz."

Anahtar Kelimeler:
TarımKuraklıkEkim
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.