UCM, Arakanlı mültecilerin çektiği acılarından ötürü sorumluların hesap vermesinde kararlı

10 Temmuz 2023 Pazartesi 21:34
UCM, Arakanlı mültecilerin çektiği acılarından ötürü sorumluların hesap vermesinde kararlı

ANKARA (AA) - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Bangladeş'teki Arakanlı Müslüman mültecilerin "çektiği acıların karşılığında sorumluların hesap vermesi" konusunda kararlı olduklarını bildirdi.

UCM tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 4 Temmuz'da Arakanlı Müslüman mültecilerin ifadelerini dinlemek üzere Bangladeş'e giden Han'ın ziyareti sona erdi.

Han, burada yaptığı açıklamada, Bangladeş'te yaşayan Arakanlı mültecilerin "çektiği acıların karşılığında sorumluların hesap vermesi" hususunda kararlı olduklarını vurguladı.

Ziyaretinde soykırım iddiaları hakkındaki soruşturmanın ilerletilmesi için yaptığı çalışmaları mültecilere aktardığını ifade eden Han, süreç içerisinde yetkililerin, mültecilerin tanıklıklarını dinlediğini kaydetti.

Han, çalışmaları arasında görgü şahitlerini dinleyebilmek ve delil toplayabilmek için yetkililerin uzun süreli çalışmalar yürüttüğünü ve sivil toplum kuruluşlarıyla 50'den fazla toplantı yaptığını ifade etti.

Ziyareti kapsamında Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen ile görüştüğünü aktaran Han, Bangladeş'teki çocuklara karşı işlenen suçları yeniden gündeme getirmek için Arakanlı örgütlerin Lahey'de ağırlanmasının öneminin altını çizdi.

Han, Mart 2023'ten bu yana mülteci kamplarında yaşayan ailelere günlük verilen öğünün ikiye düşürüldüğü bilgisini paylaşarak, bunun kamplarda güvenlik, istikrar ve emniyet açısından ciddi sonuçları olduğundan ötürü acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Han, "Arakanlıların asla unutulmayacağını ve birlikte mültecilerin meşru adalet beklentilerinin yerine getirilebileceğini" kaydetti.

UCM heyeti, Myanmar'da askeri yönetimin uyguladığı işkencenin boyutunu araştırmak için 4 Temmuz'da Bangladeş'e gitmişti.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladıkları kitlesel şiddetten kaçan 1 milyona yakın kişi, komşu ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

Çok sayıda Arakanlı Müslüman, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki aşırı kalabalık mülteci kamplarından kaçarak diğer Müslüman ülkelere gitmek için hayatlarını tehlikeye atıp derme çatma teknelerle denize açılıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.