Yargıtay, kırmızı ışıkta geçerek üç kişinin yaralanmasına neden olan sürücünün cezasını az buldu

- Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kazaya neden olan kamyonet sürücüsünün "bilinçli taksirle" hareket ettiği sonucuna ulaştı - Daire, bu nedenle sanığa "taksirle yaralama" suçundan verilen hapis cezasının artırılması gerektiğine hükmetti

20 Mayıs 2021 Perşembe 11:04
Yargıtay, kırmızı ışıkta geçerek üç kişinin yaralanmasına neden olan sürücünün cezasını az buldu

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kırmızı ışıkta geçerek, bir otomobile çarpan ve üç kişinin yaralanmasına neden olan kamyonet sürücüsünün cezasının, "bilinçli taksir" hükümleri uygulanarak artırılmasına karar verdi.

Bir kamyonet sürücüsü, kırmızı ışıkta durmayarak, yeşil ışıkta geçen bir otomobile çarptı. Kazada, otomobilde bulunan üç kişi yaralandı.

Kazaya ilişkin açılan davada, Asliye Ceza Mahkemesi sanığa, "taksirle yaralama" suçundan hapis cezası verdi.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, sanığın emniyette verdiği ifadede, "kırmızı ışığın yandığını görmediğini" ve "kırmızı ışıkta geçtiğini bilmediğini" savunduğu aktarıldı.

Trafik polislerinin tuttuğu tutanakta, kazanın kırmızı ışık ihlali yapılarak, dönüş sırasında meydana geldiğinin belirtildiği kaydedilen kararda, yaralananların da sanığın kırmızı ışıkta geçtiğini bildirdiğine işaret edildi.

Sanığın kırmızı ışıkta geçtiği belirlenmesine rağmen, bilinçli taksir koşullarının oluştuğunun gözetilmediği vurgulanan kararda, bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 22/3. maddesi uygulanmayarak, kamyonet sürücüsü hakkında eksik ceza tayin edilmesinin bozmayı gerektirdiği belirtildi.

TCK'nin "bilinçli taksir" ile ilgili 22/3. maddesindeki hüküm, taksirli suça ilişkin cezanın üçte birden yarısına kadar artırılmasını öngörüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.