Türkiye'den Özür Dileriz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği NATO'daki skandal ile ilgili flaş gelişme!

17 Kasım 2017 Cuma 18:42
Türkiye'den Özür Dileriz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı konuşmada Norveç'teki NATO tatbikatında yaşanan skandalı gündeme getirmiş ve şöyle demişti: "Norveç'te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk'ün ismi bir tarafta da şahsımın ismi var. Bu haber gelince NATO tatbikatında bulunan 40 askerimizi çekme kararı aldık" 

Erdoğan tepki gösterdiği skandal sonrası NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi. Olaya karışan Norveçli bir subay ile bir teknisyenin görevden atıldığı duyuruldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Türkiye'den özür diledi.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. İl başkanlarına "Sakın dedikodulara, fiskoslara kulak asmayın" diyen Erdoğan, Norveç’teki NATO tatbikatında kendisinin ve Atatürk’ün düşman tablosu içinde gösterildiğini, bu nedenle de 40 askerin tatbikattan çekildiğini söyledi.

NORVEÇ'TEKİ NATO TATBİKADINDAN ASKERLERİMİZİ ÇEKTİK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan olayla ilgili şunları dile getirdi:  "Son olarak dün Norveç'te bir durum oldu. Norveç'te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk'ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz. Oyun başka. Zaman zaman değişik yerlerde de bunlar yapıldı yapılıyor. Maalesef içimizde de bunlar var. Biz silahı güç olarak kabul ediyorsak o zaman bırakalım biz siyaseti. Haktan daha güçlü bir şey olamaz" 

NATO'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR GELDİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sert tepki gösterdiği skandal sonrası NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi ve olayın perde arkası ortaya çıktı. NATO'dan yapılan açıklamada tatbikatında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşmanla işbirliği içinde gösteren Norveç ordusu personeli ile Atatürk fotoğrafını düşman saflarında gösteren teknisyenin görevine son verildi. NATO Müttefik Kuvvetler Komutanlığı skandalla ilgili Genelkurmay'dan özür diledi. AA'nın haberine göre olayın perde arkası da ortaya çıkmaya başladı. Üst düzey NATO yetkilisinin verdiği  bilgiye göre, Norveç'te 8-17 Kasım tarihleri arasında yapılan tatbikatın masa  başında düzenlenen simülasyonları sırasında iki olay yaşandı.

ATATÜRK HEYKELİNİ YANLIŞLIKLA ALMIŞ

Simülasyonlara ilişkin düzenlemelerin yürütüldüğü Norveç'teki Ortak  Harp Merkezi'nde (JWC), ilk olayda simülasyonla ilgili arka plan belgeleri  çerçevesinde "Düşman Liderler Biyografisi" hazırlandı. Ancak hazırlığı yapan ekip  teknisyeni Atatürk'ün heykelini bu biyografilerden birine yerleştirdi. Skandalın  ardından bilgisine başvurulan teknisyen, sosyal medyadaki araştırma sonrasında  Atatürk heykelini "yanlışlıkla" yerleştirdiğini iddia etti. Simülasyona katılan Türk ekibin müdahalesi sonrasında Atatürk heykeli  düşman liderler biyografisinden kaldırıldı. Skandala neden olan teknisyen ise heykelin Atatürk'e ait olduğunu  bilmediğini savunarak özür diledi.

ERDOĞAN İLE İLGİLİ SAHTE HESAP AÇTI

NATO yetkilisinden alınan bilgiye göre, diğer olayda Norveç Silahlı  Kuvvetlerine bağlı bir sivil personel Hollanda'daki karargahta simülasyon  çerçevesinde kullanılan sanal bir sohbet mecrasında "Recep Tayyip Erdoğan" adlı  sahte hesap açtı.    Norveç ordusuna bağlı personel, sahte hesapla, Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın simülasyonda "düşman ülke liderleriyle" yakın ilişki kurduğu ve iş  birliği yaptığı mesajını verdi.   Olayın ortaya çıkması üzerine, söz konusu personel görevden alındı.

ÖZÜR MEKTUBU YAYINLADI

JWC Komutanı Andrzej Reudowicz, konuya ilişkin özür mektubu yayınladı. NATO Genel Sekreteri Vekili Rose Gottemoeller'in de "çok üzgün"  olduğunu belirten NATO yetkilisi, örgütün konuya ilişkin bir açıklama yapmasının  beklendiğini söyledi.

 NATO GENEL SEKRETERİ DE ÖZÜR DİLEDİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de tatbikat skandalı nedeniyle Türkiye'den özür diledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Ortak Harp Merkezi'nde gerçekleşen tatbikatta  meydana gelen skandala ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Stoltenberg ,"NATO'nun Norveç, Stavanger kentinde bulunan  Ortak Harp Merkezi'nin gerçekleştirdiği tatbikat sırasında vuku bulan olaylar  hakkında bilgilendirildim. Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum. Olaylar,  tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO'nun görüşlerini yansıtmıyor."  ifadelerini kullandı.

NATO ÇALIŞANI DEĞİL

Skandala neden olan kişinin anında görevinden alındığını ve kişi  hakkında soruşturma başlatıldığını bildiren Stoltenberg, "Bu kişi, NATO çalışanı  değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan  sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından  verilecektir." değerlendirmesinde bulundu. Stoltenberg, "Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir ve ittifakın  güvenliğine önemli katkılarda bulunur." vurgusunu yaptı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.