Ankara Kalesi'ndeki dev sığınak büyük ilgi uyandırıyor...

Ankara Kalesinin altında yaklaşık 75 Sene önce inşa edilmiş olan Dev Sığınak bugün hala gizemini korumaya devam ediyor.

11 Temmuz 2017 Salı 14:42
Ankara Kalesi'ndeki dev sığınak büyük ilgi uyandırıyor...

Ankara Kalesi'nin altında adeta ikinci bir şehir daha var. Ankara'da 1. Meclis'in altında ve Ankara Kalesi'ndeki 2 sığınakta tüm kente yetecek sayıda kimyasal gazlara dayanıklı elbise, ilk yardım malzemesi ve sedye bulunuyor. Nükleer ve konvansiyonel saldırılara karşı 25 bin başkentliyi koruyabilecek Ankara Kalesi ve TBMM eski binasının altındaki 2 büyük bulunmaktadır.

Almanlardan alınan destekle yapılan bu sığınak, 20 bin kişiye beş gün boyunca barınma imkanı sağlayacak biçimde hazırlandı.

Her türlü saldırıya karşı dev çelik kapılarla korunan sığınakta iki giriş ve her girişte üç kapı bulunuyor. 

Hastalar, hamileler için ayrı bölümlerin ayrıldığı sığınakta 10 salon, 15 özel oda, 10 büyük koridor bulunuyor.  Uzun koridorlar boyunca dizilen sandıklarda tüm Ankaralılara yetecek miktarda acil yardım malzemesi depolanmış durumda bekliyor.

Özel havalandırma tesisatıyla donatılan sığınak, gaz saldırılarına karşı 4 hava filtresiyle korunuyor.

Elektrik kesilmesine karşı iki adet jeneratörün devreye gireceği sığınakta, 2 havalandırma ve 1 ısıtma sistemi bulunuyor. Sığınakta ayrıca bir büyük su deposu da mevcut.

Nükleer ve konvansiyonel saldırılara karşı dayanıklı hale getirilen sığınağın duvar kalınlıkları 7 metreyi aşıyor.

Gaz saldırılarına karşı 3 hava filtresiyle donatılan sığınakta, kamuflaj elbiseleri, gaz maskeleri, ilk yardım malzemeleri, çeşitli gaz saldırılarında güvenlik güçlerinin kullanacağı elbiseler ve diğer malzemeler bulunuyor.

Yer altı harekat merkezi olarak inşa edilen sığınak hükümetin ve silahlı kuvvetlerin güvenli çalışması için düşünülmüştü.

Harekat merkezi olarak planlanan bu mekan 1964 yılında alınan bir kararla genel amaçlı sığınağa dönüştürüldü.


 

Son Güncelleme: 11.07.2017 15:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.