Komisyon indiriminden esnaf memnun

Yemek kartlarının en çok kullanıldığı meslek kuruluşlarının Oda başkanları, yemek kartları ile ilgili yeni düzenlemeden memnun oldukları değerlendirmesinde bulundu.

06 Haziran 2018 Çarşamba 12:12
Komisyon indiriminden esnaf memnun

Ankara Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kahveci ve Ankara Hamburger, Pizza ve Piknik İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu yeni yemek kartı düzenlemesinden esnafları adına memnun olduklarını belirterek, "Kart şirketleri yüksek komisyonlar ve  bakım bedeli gibi birçok farklı ücretle esnafımızı mağdur ediyordu. Yemek kartından alınacak komisyonun yüzde 6'yı geçemeyecek olması ve hiçbir şekilde makina bakım, onarım ve diğer ücretler altında komisyon alınmayacak olması esnafımız adına olumlu bir uygulama olmuştur. Ayrıca kart hizmeti veren kuruluşların esnafa yaptıkları ödemelerin  bir  ayı geçemeyecek olmasını da memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandılar.

LOKANTACILAR MEMNUN

Ankara Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, yemek kartı uygulamasının esnafı canından bezdirdiğini  ve sorunun sadece Ankara'nın değil, Türkiye'nin sorunu olduğunu belirterek, yeni uygulamanın çok olumlu bir adım olduğunu kaydetti. Oda Başkanı Aztekin, "Ticket, Sodexo, Multinet, Setcard gibi yemek kartı-çeki uygulaması ülkemizde 1996 yılından itibaren Türk ticaret hayatına girerek, kullanılmaya başlanmış ve daha sonraki yıllarda hızlı bir şekilde büyüyerek ekonomide yerini almıştır. Yemek kartı firmaları ilk yıllarında komisyon oranlarını yüzde 1 olarak uygularken daha sonra bu oranlar yüzde 3, yüzde 4 ve en son 2016'dan itibaren günümüze kadar yüzde 9 hatta 12'lere kadar yükseltmiştir. Bir diğer husus ise firmalardan çekler tahsil edilmesi esnasında sürenin fatura kesim tarihinden sonra 20 ile 45 gün içerisinde ödemesinin yapılmasıdır.

Yemek kartı firmaları hazırladıkları sözleşmeleri tamamen kendi lehlerine hazırlamakta ve esnafı sözleşme yapmaya mecbur bırakmaktadırlar.

Esnaf ve sanatkarlarımız üretmiş olduğu ürününü, günümüz koşulları içerisinde ekonomik şartlar dahilinde, insanlarımızın alım gücünü de göz önünde bulundurarak düşük fiyatta satışa sunmaktadır. Satmış olduğu her üründe zaten devlete yüzde 8 KDV ödemekte, bir de bu ürünün yemek kartı  ile satışı yapılmış ise yüzde 9 komisyon kesintisi ile bu oran yüzde 17 gibi bir rakama ulaşmakta. Bir de zaten kasasında parası olmayan esnafımızın 30 gün sonra parasını alacağı da göz önünde bulundurulursa satışının ve hizmetinin karşılığında hiçbir karı kalmamakta hatta aksine zarar etmektedir. Son zamanlarda kart firmaları kendi montajını yaptıkları pos cihazlarının  yıllık bakım ücretlerini de yine esnafa yüklemektedir. Bu ücretler de azımsanmayacak miktardadır. Cihaz bakım  onarım ücreti 400 TL civarında olup hatta bu rakamı geçtiği zamanlar da olmuştur.

Ankara Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası olarak uzun yıllar mücadelesini verdiğimiz bu yemek kartı firmalarının haksız uygulamaları,   06-07 Şubat 2018 tarihinde Antalya'da yapılan gıda sektörü bilgilendirme toplantısında kürsü konuşmamızda dile getirilerek bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtmiş olup sonucunda geçen süre içerisinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın nezdinde bir yönetmelik taslağı hazırlanmak  sureti ile esnafın sırtında bir kambur olan yemek kartları  belirli standarda oturtulmuştur. Yemek kartları ile ilgili düzenleme  22 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete'de 30428 sayı ile yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğinin 12'nci maddesinden sonra gelmek üzere 12/A maddesi ile 'Yemek kartı hizmeti veren kuruluşların anlaşmalı olduğu perakende işletmelere uygulayacağı komisyon oranı yüzde altıyı geçemez' hükmü eklenmiştir. Bu madde ile komisyon oranı yüzde 6'ya indirilmiştir. Hiçbir şekilde makine bakım onarım ve diğer ücretler adı altında komisyon alınmayacaktır. Fatura kesim tarihinden itibaren de ödeme süresi 30 günü yani bir ayı geçmemek üzere yönetmelikle sınırlandırılmıştır.

Çalışmalarımızın verimli sonuçlanması bizleri ve başta Ankara olmak üzere tüm ülkemizdeki restoran işletmecilerini memnun etmiştir. Tüm esnafımıza hayırlı olsun." diye konuştu.

"ORANLAR YÜKSELİYORDU, YENİ DÜZENLEMEDEN MEMNUNUZ"

Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Kahveci, Ankara'da yeme içme piyasasında yoğun bir şekilde kullanılan yemek kartlarının komisyon oranlarının yüksek olmasından dolayı mağdur olduklarını belirterek, "İş yerlerimizde alınan komisyonlar nedeniyle  esnafımız isyan etmiş durumdaydı. Yemek kartları kullanıcı sayısı arttıkça, komisyonların düşmesi beklenirken bizde aksine oranlar yükseliyordu. Ayrıca, kart firmalarının alt yapı eksiklikleri, sık sık bozulan POS makinaları, yüksek bakım servisi ücretleri, habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler esnafın kazancını daha da düşürmekteydi.

Bu olumsuzluklara kayıtsız kalmayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yemek Firmalarının yemek kartı kullanılan restoranlara, pastanelere komisyon oranlarını yüksek tutmasına da yeni yönetmelikle çözüm getiriliyor. Daha önce yemek şirketlerinin yüzde 7-12 arasında olan komisyon oranları, yapılan düzenleme ile üst sınırı yüzde 6 olarak belirlendi.

Bu kuruluşlar, perakende işletmelerinden sözleşmeyle belirlenen komisyon dışında uygulama, kira, sarf malzemesi, işletim, teknik destek, bakım bedeli ve depozito gibi adlar altında herhangi bir bedel talep edemeyecek.

İşverenlerce, yemek kartı hizmeti veren kuruluşlara ve bu kuruluşlarca anlaşmalı perakende işletmelere yapılan ödemelerin süresi 30 günü aşamayacak. Bu süre, ilgililerce düzenlenen fatura tarihinden itibaren başlayacak.

Biz odalar olarak farklı platformlarda defalarca dile getirdiğimiz yemek çekleri ile ilgili sorunumuza duyarsız kalmayarak bu düzenlemeyi hayata geçiren  Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza esnafımızın sesini duyup çözüm ürettiği için şahsım ve temsil ettiğim odamın üyeleri adına teşekkür ederek,  şükranlarımı sunarım." ifadelerini kullandı.

"ESNAF RAHAT BİR NEFES ALACAK"

Ankara Hamburger, Pizza ve Piknik İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu da konuşmasında yemek kartları ile ilgili yeni düzenleme ile esnafın rahat bir nefes alacağını kaydetti. Oda Başkanı Kesinbaşoğlu, "Yemek kartlarında yapılmış olan düzenleme;  yüzde 6 komisyon ve 30 günde ödeme şeklinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Bu yeni uygulama ile esnafımız rahatlayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız yemek kartlarında komisyon oranında yüzde 6'yı makul gördü. Masraf da alınmayacak. Ödemeler 30 günü geçemeyecek. Bu aşamada emeği geçen herkese şahsım, yönetim kurulum ve üyelerimiz adına teşekkürlerimi sunarım." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Oda Başkanları
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.