Milli hasıladan Başkent Ankara'ya düşen pay ne kadar?

Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan, Başkent'in GSMH'den en az yüzde 10 pay alması gerekirken bu oranın yüzde 3 ila 3.5 civarında kaldığını belirtti. Özaslan, bu paydaki 2.5 puanın 33.5 kilometrelik metro yapımına denk geldiğini de aktardı.

26 Kasım 2016 Cumartesi 11:01
Milli hasıladan Başkent Ankara'ya düşen pay ne kadar?

Başkent'in yerel basın mensupları Ankara Kulübü Derneği tarafından düzenlenen bir programda bir araya geldi. Ankara'nın sorunlarının konuşulduğu program Yenimahalle'de bulunan Ankara Konağı'nda gerçekleşti.  

ANKARA KİMLİĞİ KORUNUYOR

Yaklaşık 90 yıllık kamu yararına faaliyet gösteren, ülkemizin kurtuluşuna ve kuruluşuna ait değerleri yaşatan, geçmiş kültüre sahip çıkan bir Ankara akademisi gibi çalışan bir dernek olduklarını aktaran Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan,  Ankara kimliğinin en koyu yaşandığı Ankara Konağı'yla ilgili bilgiler verdi. Özaslan, Ankara Konağı'nda Başkent'e özgü yemeklerin bulunduğu Ankara'daki tek mekanın olduğunu, bunun yanı sıra konakta yöresel kültürlerin de yaşatıldığını kaydederek,  "Bu anlamda çok zengin bir mutfağımız bulunuyor. Bunu Başkent'in birçok noktasına taşımayı düşünüyoruz. Ankara'ya ait kültürel ve tarihi değerleri burada koruyoruz" dedi.

BAŞKENT GEREKLİ MİLLİ HASILAYI ALAMIYOR

Ankara'nın sıkıntıları da değinen Özaslan,  "Ankara, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) bütçesindeki dilimi sürekli azalan bir şehir. Ankara kamu yatırımlarında çok az payı alan, alması gerekenin yarısını dahi alamayan bir şehir. Her Başkent ilave yatırımlarla desteklenir. Bunu da kattığımızda Ankara'nın kamu yatırımlarımdan alması gereken en az yüzde 10'dur. Türkiye toplamına göre nüfusu yüzde 6.7'dir. Buna bir de 2-3 puanlık başkent payı eklediğinizde daha fazla alması gerekir ama hasıladan aldığı 3- 3.5 civarındadır. Biz bunu hesap ettik bunun 2.5 puanının proje karşılığı nedir diye. 2.5 puan 33.5 kilometre metroya denk geliyor" diye konuştu.

ANKARA'YA KARŞI OLUMSUZ ALGI

Ankara'da uyuşturucu kullanımı, cinnet, cinayet, aile parçalanması gibi birçok sıkıntının da giderek arttığını belirten Özaslan, geçmiş yıllarda Ankara denilince akla ilk olarak beyefendilik ile hanımefendiliğin geldiğini şimdi ise Ankara denilince insanların olumsuz bir algıya kapıldığını açıkladı. Özaslan, "Ankaralı imajımızı kaybettik. Onun için Ankaralılar olarak işimiz zor" ifadelerini de kullandı.

BAŞKENT'TE MİLLİ MAÇ OYNANAMIYOR

1994 yılından beri Başkent'te milli maç oynanılmadığını da söyleyen Özaslan " Uluslararası ölçekte stadyumumuz yok. Türkiye Cumhuriyetinin başkenti Ankara'nın bir futbol takımı şampiyon olmuş değil. 1994'ten bu yana milli maç yapılmıyor" şeklinde konuştu. Bir basın mensubu ise milli maçın 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanamama sebebini şöyle açıkladı: "Milli maça dayanıksız" raporu verildiğinden dolayı milli maçın oynanması yasak ancak lig maçı yapılabiliyor.

GAZETEHABERVAKTİM.COM

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.