Mobilya Sektöründe Vize Sorunu Ve Pasaport Talebi

Mobilya ve inşaat sektöründe başta Avrupa olmak üzere yurtdışı vize ve pasaport sorunu yaşanıyor. Her geçen gün büyüyen ve dünya pazarında önemli yerlere gelen Türk Mobilya ve inşaat sektörünün başı vize sorunu ile dertte. Sektör, yetkililerden destek ve yeni ayrıcalıklar bekliyor.

05 Temmuz 2023 Çarşamba 12:43
Mobilya Sektöründe Vize Sorunu Ve Pasaport Talebi

Mobilya, inşaat ve orman ürünleri sektörlerinde Türkiye çapında kendisine bağlı 148 Meslek odası ve bu odalarda kayıtlı 150 bin üzerinde esnafı bulunan Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu’nun (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı yaşanan vize probleminin sektöre olan olumsuz etkilerinden bahsetti. Başkan Taklacı; mobilya sektöründe yoğun şekilde ihracat yapılmakta, özellikle büyükşehirlerden ve sınır illerimizden yurtdışına mobilya satılmakta fakat ürünü teslim ederken montajını yapması gereken çalışana vize alınamıyor. Sektörde prestijli fuarlar olarak nitelendiren ve her yıl binlerce vatandaşımızın katıldığı fuarlara sektör temsilcileri gidemiyor. İnşaatı devam eden projelerde ihtiyaç olan çalışan vize probleminden dolayı işbaşı yapamıyor. Bu gibi problemlerden dolayı sektörün dünyanın ilk üç ihracatçısı olma hedefi sekteye uğramaktadır dedi.

 

Başkan Taklacı; ikili görüşmeler ile özellikle schengen vizesi başta olmak üzere vize probleminin çözülmesi gerekli, ayrıca meslek odaları yöneticilerine yeşil pasaport verilmesinin yasal düzenlemesi yapılmalı, belli şartları yerine getirmiş daha önce ihracat geçmişi olan veya ihracata dönük katma değeri ve yerlilik oranı yüksek üretim yapan esnaflara bağlı bulundukları federasyonun izni ile gri pasaport verilmesi gerekli dedi.

 

Bu gibi düzenlemelerle sektörün büyük gelişim kat edeceğini dile getiren Taklacı, Meslek odalarımız çalışanları ve yöneticileri dünyada gelişim gösteren sektörü yerinde gözlemlemeli, rahat şekilde fuarlara katılmalı ikili görüşmeler gerçekleştirebilmelidir. Yurtdışında gözlemlediği konuları gelip üyelerine aktarmalıdırlar, hatta yurtdışında bulunan meslek odaları ve STK’lar ile bir araya gelebilmeli bu konuda odalarımız Kosgeb desteği almalıdırlar. Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.