"Veysel Gider, Adı Kalır" sergisi Ankara'da ziyaretçilerini bekliyor

Merhum halk ozanı Aşık Veysel'in vefatının 50. yılı anısına düzenlenen "Veysel Gider, Adı kalır" sergisi, 6 Temmuz-27 Ağustos tarihleri arasında başkentteki misafirlerini ağırlıyor. Sergi, Aşık Veysel'in hayatı, sanatı ve mirası üzerine kapsamlı bir sunum sunarak ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

07 Temmuz 2023 Cuma 13:53
"Veysel Gider, Adı Kalır" sergisi Ankara'da ziyaretçilerini bekliyor

halk ozanı Aşık Veysel'in 50. ölüm yıl dönümü vesilesiyle UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2023 yılı "Aşık Veysel Yılı" ilan edildi. Bu özel kutlama çerçevesinde, küratörlüğünü Erkan Doğanay'ın üstlendiği "Veysel Gider Adı Kalır" adlı kapsamlı sergi, Aşık Veysel'in torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi Gürsel Gökçe'nin özel koleksiyonundan oluşturuldu. İlk olarak AKM İstanbul ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nda sergilenen bu özel sergi, 6 Temmuz-27 Ağustos tarihleri arasında Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde başkentli misafirleri ağırlayacak. Sergi, Aşık Veysel'in hayatı, eserleri ve etkisi üzerine bir yolculuk sunarak ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Aşık Veysel'in eşsiz mirasını ve sanatını kutlamak için düzenlenen bu sergi, sanatseverlere ve müzik tutkunlarına onun zengin dünyasını keşfetme fırsatı sunuyor.

İnsanlığın ortak mirasının kıymetli bir parçasına dönüşmüştür”

Burada konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, halk şiirinin ve aşıklık geleneğinin 20’nci yüzyılında en önemli temsilcisi olan Aşık Veysel’i konu alan sergiyi Ankaralılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Yarım yüzyılı aşkın bir süre boyunca ünü ülke sınırlarını aşan; dünya çapında efsaneleşerek yayılan ozanın sazı ve sözüyle ürettiği sade ve gösterişten uzak olma, dokunaklı ve felsefi derinliği barındıran eser külliyatı etkileyici Anadolu ezgileriyle birleşerek, insanlığın ortak mirasının kıymetli bir parçasına dönüşmüştür. Bu büyük değerimizi, kendisine layık nitelikte bir etkinlikte anabilmek için mümkün olduğunca kapsamlı sergiyi ilgililere sunma gayretiyle ve özenle çalışmalar yapıldı” diye konuştu.

Aşık Veysel’in hayatını ve onunla yapılmış röportajları, makaleleri ve haberleri gün ışığına çıkarmayı hedefleyen sergide Ara Güler, Fikret Otyam, Ozan Sağdıç, Mustafa Türkyılmaz, Ergun Çağatay gibi isimlerin objektifinden fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca, Eren ve Bedri Rahmi Eroğlu’nun resimleri ile Orhan Peker’in deseni, Alper Çınar’ın heykeli ve Ressam Yusuf Toprak tarafından Aşık Veysel vefat ettiğinde yüzünden alınan mask da sergilenen önemli eserler arasında yer alıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.