Cumhuriyet Üniversitesinin yapay zeka sistemleri projesi Avrupa Komisyonunca kabul edildi

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) akademisyenlerinin hazırladığı yapay zeka projesi, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi.Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, "Ufuk Avrupa HORIZON-CL5-2021-D6-01-08" çağrısı...

22 Şubat 2022 Salı 16:55
Cumhuriyet Üniversitesinin yapay zeka sistemleri projesi Avrupa Komisyonunca kabul edildi

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) akademisyenlerinin hazırladığı yapay zeka projesi, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, "Ufuk Avrupa HORIZON-CL5-2021-D6-01-08" çağrısı kapsamında 10 ülkeden 30'dan fazla katılımın olduğu ve Cumhuriyet Üniversitesinin de araştırmacı kuruluş olarak dahil olduğu "DECARBOMILE" projesi kabul gördü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hafik Kamer Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Programı öğretim görevlisi Mustafa Yılmaz, 8 milyon avro bütçeli projenin, kentsel ulaşım alanında enerji tüketimi, çevre kirliliği, trafik sıkışıklığı ve maliyet minimizasyonu için elektrikli araçlar ve yapay zeka sistemleri aracılığıyla bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmesini hedeflediğini belirtti.

İlgili projenin başvurusu yapılan 23 konsorsiyum arasından kabul edilmiş 2 projeden biri olduğunu aktaran Yılmaz, "Söz konusu projede Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yapay Zeka Sistemleri ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile araştırmacı kuruluş olarak yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

SCÜ Yapay Zeka Sistemleri ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Gürkan Yüksek ise projede yer alacakları için mutlu olduklarını bildirdi.

Son yıllarda özellikle dünya üzerinde yapay zeka uygulamalarının çok önemli yer işgal ettiğine dikkati çeken Yüksek, şunları kaydetti:

"Bu projede yenilikçi teknolojiler üzerine çözümler sağlamayı amaçlamaktayız. Cumhuriyet Üniversitesi olarak hem yapay zeka üzerine destek sunmayı hem de Yapay Zeka Sistemleri ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yürütülen akademik ve yüksek lisans programları ile gerek lisansüstü öğrenci, gerek proje, gerekse akademik çalışmalarda katkı sağlamayı planlıyoruz. Böylelikle hem ülkemiz hem de Cumhuriyet Üniversitesi için önemli çalışmalar yapacağımıza inanıyorum."

Proje ekibinde görevli Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Akgöz de projede özellikle elektrikli araçlar ve bunların yapay zeka entegrasyonları üzerine çalışma yürüteceklerini vurguladı.

Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen projelerin çok kıymetli olduğuna değinen Akgöz, "TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal hocamızın yönlendirdiği doğrultuda çalışarak bu güzel sonuca ulaştık. Projemiz kabul gördü ve bu gururu yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.