ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor!

ABD'nin tarihi ara seçimlerinde Demokratlar Cumhuriyetçilerin elindeki kritik bölgelerde arka arkaya zafer kazandı, Başkan Trump'ın favori kanalı Fox News Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde edeceğini duyurdu. Cumhuriyetçiler ise, Senato'da ipi göğüsleyip farkı açıyor. Demokratların elindeki Indiana Cumhuriyetçilere geçti, Teksas'taki nefes kesen yarışı da yine Cumhuriyetçiler kazandı. ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi'ni kaybetmelerine rağmen Cumhuriyetçi Parti seçmenine teşekkür etti ve büyük bir başarı kazandıklarını savundu. Rashida Tlaib ve Ilhan Omar, Temsilciler Meclisi'ne giren ilk Müslüman kadınlar oldu.

07 Kasım 2018 Çarşamba 09:40
ABD seçimlerinde sonuçlar peş peşe geliyor!

09.10 : New York'tan seçilen Demokrat aday 29 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez, Temsilciler Meclisi'ne giren en genç isim oldu. Kampanya döneminde yoğun ilgi gören Ocasio-Cortez'in sloganı 'Benim gibi kadınların seçimlere girmeyeceği farz edilir'di.

09.00 : Saat 09.00 itibariyle Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar farkı açıyor. Halihazırda durum 200'e 183.

Senato'da ise çoğunluğu korumayı garantileyen Cumhuriyetçiler 51 adayla seçimi kazandı. Demokratlar 42'de kaldı.

08.20 : Temsilciler Meclisi'nde sekiz yıl sonra çoğunluğu alan Demokrat Parti'den ilk açıklama geldi.

Demokratların zaferini ilan eden Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi, "Yarın Amerika’da yeni bir gün olacak. ABD yeterince ayrılığa düştü ve artık bir araya gelme zamanı. Bu, Demokrat ve Cumhuriyetçi meselesi değil ABD’de Trump yönetimine karşı Anayasayı tekrar yerine getirme meselesidir" dedi.

08.05 : Illinois'te ilk kez bir siyah kadın aday, seçimi kazandı. 14'üncü bölgede yarışan Lauren Underwood, Cumhuriyetçi Randy Hultgren'i yenerek tarihe geçti.

07.55 : Amerikan basınının son geçtiği sonuçlara göre, Demokrat Parti 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 229 sandalye kazanıyor. Cumhuriyetçiler ise 206 sandalyede kalıyor.

Senato'da zaferini ilan eden Cumhuriyetçiler, Demokratlarla farkı daha da arttırdı.

07.20 : ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi'ni kaybetmelerine rağmen Cumhuriyetçi Parti seçmenine teşekkür etti ve büyük bir başarı kazandıklarını savundu: "Bu akşam muazzam bir başarı elde edildi. Herkese teşekkürler!"

07.00 : California, Hawaii ve Washington eyaletlerindeki oy verme işleminin sona ermesiyle tüm sandıklar kapanmış oldu.

06.55 : Teksas'taki Senato seçimlerinde Cumhuriyetçi Ted Cruz ve Demokrat Beto O'Rourke'nin yarışı soluk soluğa izlendi. Cruz, son anda seçilmeyi başardı.

06.30 : Saat 06.30 itibariyle Cumhuriyetçilerin Senato'da zafer ilan etmelerine yalnızca iki sandalye kaldı. Halihazırdaki sonuç Cumhuriyetçiler 49, Demokratlar 38.

Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçiler 123, Demokratlar 107 sandalyeye ulaştı. Seçimi kazanmak için 218 gerekiyor.

06.25 : Fox News'un ardından NBC kanalı da Temsilciler Meclisi'nde kontrolün Demokrat Parti'ye geçeceğini bildiriyor.

06.05 : Yerel saatle 22.00'de Iowa, Montana, Nevada, Utah, Oregon'un bazı bölgeleri ile Idaho'da sandıklar kapandı. California, Hawaii ve Washington eyaletlerinde ise sandıklar yerel saatle 23.00'te kapanacak.

06. 00 : Rashida Tlaib'den sonra Somali asıllı Ilhan Omar da Temsilciler Meclisi'ne seçildi ve seçimi kazanan ikinci Müslüman kadın oldu. Minnesota'da yarışı önde bitiren Omar, aynı zamanda Temsilciler Meclisi'ndeki ilk başörtülü kadın.

05.45 : Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, seçim sonuçlarını çok rahat bir şekilde takip ettiklerini belirterek sonuçların Başkan Trump'ın politikalarında değişiklik yaratmayacağını söyledi.

TRUMP'IN FAVORİ KANALI YENİLGİYİ DUYURDU

05.40 : Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Fox haber kanalı, Demokratlar'ın Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde elde edip zafere ulaşacağını duyurdu. Resmi sonuçların gelmesiyle Demokratlar sekiz yılın ardından Temsilciler Meclisi'nde üstünlük kurmuş olacak.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE İLK MÜSLÜMAN KADIN

05.35 : Rashida Tlaib, Demokrat Parti listesinden Temsilciler Meclisi'ne giren ilk Müslüman kadın oldu. Filistin asıllı Tlaib, Michigan eyaletinden aday olmuştu.

05.30 : Saat 05.30 itibariyle Temsilciler Meclisi'nde kıyasıya bir yarış göze çarpıyor. Şu anki sonuç 70 sandalye Cumhuriyetçiler'de, 69 sandalye Demokratlar'da.

Senota'da ise durum 45'e 34 Cumhuriyetçilerin üstünlüğünde. Demokratların Indiana'yı kaybetmesiyle Senato'da çoğunluk sağlama ihtimali de neredeyse sona erdi.

Başkan Donald Trump, partisinin adayı Mike Braun'un kampanyasına bizzat katılarak destek vermişti.

05.25 : Georgia Atlanta'da Demokrat'ların vali adayı Stacey Abrams'ı destekleyen Joshua Butler ve Mario Powell, atlarının üstünde sonucu bekliyor.

05.10 : Demokratlar, ara seçimlerde ilk zafere ulaştı. Virginia eyaletindeki adaylardan Jennifer Wexton, Cumhuriyetçilerin elindeki Temsilciler Meclisi koltuğunu aldı. İngiliz basını, Wexton'ın zaferini 'Demokratlar ilk kanı döktü' başlığıyla veriyor.

Söz konusu bölgede iki yıl önceki seçimlerde Başkan Donald Trump rakibi Hillary Clinton'a fark atmıştı.

05.05 : İlk sandıklar doğu kıyısındaki eyaletlerde Türkiye saatiyle 02.00'de kapandı. Saat 04.00 itibariyle ise 16 eyalette daha oy sayımına geçildi.

05.00 : ABD'nin tarihi ara seçiminde 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin üyelerinin tamamı, 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi değişiyor. Amerikalılar ayrıca 50 eyaletin 36'sında vali seçecek. Dünyanın gözünü diktiği seçim sonuçlarını canlı blogla aktarıyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.