AB, İspanya ve Çekya'da yoğun enerji tüketen şirketleri destekleme programlarını onayladı

Avrupa Birliği (AB), İspanya ve Çekya'da enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin elektrik faturalarını düşürecek programlara onay verdi.

16 Mart 2022 Çarşamba 15:44
AB, İspanya ve Çekya'da yoğun enerji tüketen şirketleri destekleme programlarını onayladı

BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, İspanya ve Çekya'da yoğun enerji kullanan şirketlere kamu desteği sağlayacak programların onaylandığı belirtildi.

Programların, karbon kaçağı riskini azaltacağı ve enerji yoğun sektörlerdeki firmaları yüksek elektrik faturalarına karşı koruyacağı ifade edilen açıklamada, böylece şirketlerin zayıf iklim politikalarına sahip üçüncü ülkelere taşınmasının da önleneceği bildirildi.

Açıklamada, şirketlere verilecek desteğin sınırlı ölçüde olduğu ve bu durumun AB içindeki rekabeti olumsuz etkilemeyeceği belirtildi. Söz konusu programların Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndaki iklim ve çevre hedeflerini de desteklediği ifade edildi.

Programlar kapsamında iki ülkedeki söz konusu firmalar, 2021-2030 döneminde elektrik maliyetlerinden karbon fiyatlarının yüzde 75'ini geri alabilecek.

AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi AB Komisyonu'nun görev alanına giriyor. AB ülkeleri, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.


Muhabir: Ata Ufuk Şeker

Anahtar Kelimeler:
Ekonomi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.