ATEM Başkanı Hakan Akçam: Konut sektörü hareketlenecek

10 Şubat 2024 Cumartesi 09:42
ATEM Başkanı Hakan Akçam: Konut sektörü hareketlenecek

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın, “Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkıda bulunacak” ifadelerini değerlendirdi. Akçam, konut fiyatlarının hem artış hızının düştüğünü hem de konut fiyatlarının yüzde 20 düştüğünü ifade ederek, yılın ikinci yarısında konut sektöründe hareketlenme beklediklerinin altını çizdi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamalarını değerlendirdi. Konut sektöründeki gidişatın tam da tahmin ettikleri gibi olduğunu ifade eden Akçam, konut fiyatlarında bir süre düşüşün yaşanacağını, daha sonra ise fiyatların kısmen de olsa sabitleneceğini belirtti. Akçam, enflasyonun gidişatına göre de yılın ikinci yarısında konut satışlarının artacağını söyledi.

“KONUT FİYATLARI DÜŞMEYE DEVAM EDECEK”

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36’da sabit tuttuklarını belirterek çeşitli açıklamalarda bulundu. ATEM Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarını hatırlatarak, “Sayın Karahan, hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir sebebi olan kiraların gösterge olarak yakından takip edildiğini belirterek konut fiyatlarındaki yüksek artış kiralara gecikmeli ve yüksek bir şekilde yansıdığını söyledi. Sıkılaştırma sonrasında büyük kentlerde konut kira artış hızının yavaşladığından da bahseden Sayın Başkan, konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkıda bulunacağını belirtti. Biz 2024 yılına ilişkin emlak piyasandaki öngörülerimizi paylaşırken aşağı yukarı aynı şeyleri söylemiştik. Merkez Bankası Başkanı ile aynı şeyleri düşünmek bizi sevindirdi.” dedi.

Akçam sözlerini şöyle sürdürdü:

“2024’ün yılının ilk 6 ayında konut fiyatlarında düşüş yaşanacağını bekliyorduk ve nihayetinde hemen hemen yüzde 20 düşüş yaşandı. Çünkü konutunu satamayan kişi ya da firma bir müddet sonra fiyat indirimine gidebiliyor. Birçok başka nedenden dolayı konut fiyatları şu süreçte düştü. Yılın ikinci yarısında ise enflasyonun gidişatına göre konu sektörünün daha da hareketleneceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası Başkanının da dediği gibi enflasyon tahmin edildiği seyirde devam ederse ilk etapta konut fiyatlarına ve satışlarına da yansıyacak. Bizim tahminimize göre konut fiyatları bir süre düşüş yaşayacak ve artış oranı böylelikle yavaşlayacak. Bir noktada konut fiyatlarının bir süre sabitleneceğini düşünüyoruz, öyle olursa bu da konut sektörünü hareketlendirecek, ev alış satışı artacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.

Konut fiyatlarının artış hızının düşmesi ve konut fiyatlarında düşüşün yaşanmasının ev kiralarını da etkileyeceğini ifade eden Akçam, “Eğer konut piyasası tahmin ettiğimiz gibi seyrederse ev kiralarının fiyatını da etkileyecektir ve ev kiralarında büyük artışlar yaşanmayacaktır. Kentsel dönüşüm süreci de hızlanırsa konut açığı yavaş yavaş kapanacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.