ESDER'den "havuz sistemi"ne destek

- ESDER Başkanı Çelikus: - "Esnaf, sanatkar, KOBİ'ler üretiyor, millet çalışıyor bankalar ve faiz sistemleri kazanıyor. Bu durum sürdürülebilir değildir. Havuz sistemi hakkıyla uygulanırsa bu sömürü hortumu kesilir, millet rahat nefes alır"

05 Şubat 2018 Pazartesi 12:40
ESDER'den

ANKARA (AA) - Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, hükümetin torba yasa tasarısına koyduğu havuz sistemini desteklediklerini belirterek, "Esnaf, sanatkar, KOBİ'ler üretiyor, millet çalışıyor bankalar ve faiz sistemleri kazanıyor. Bu durum sürdürülebilir değildir. Havuz sistemi hakkıyla uygulanırsa bu sömürü hortumu kesilir, millet rahat nefes alır." ifadesini kullandı.

Çelikus, yazılı açıklamasında, geçmişte merhum eski Başbakan Necmeddin Erbakan döneminde uygulanan havuz sisteminin Türkiye'yi şaha kaldırdığını bildirdi.

Erbakan'ın görevde bulunduğu dönemde havuz sistemiyle bir yılda 10 milyar dolar tasarruf edildiğini aktaran Çelikus, "O dönem sosyal kesimler, esnaf, işçi, memur, çiftçi, emekli, dul ve yetimler, eşi benzeri görülmemiş bir rahatlamayla milli gelirden önemli bir pay almışlar ve müreffeh Türkiye'ye önemli bir adım atılmıştı. Gelirleri yüzde 100 ila yüzde 300 artırılmış sosyal kesimler arasında ekonomik ve sosyal barış sağlanmıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Faiz ödemelerine giden paranın küçük bir azınlığın kasasına aktığını, sosyal kesimin ciddi sıkıntı yaşadığını anlatan Çelikus, hükümetin de torba yasa tasarısıyla planladığı havuz sisteminin geçmişte uygulanan modelle aynı etkiyi yaratacağını vurguladı.

Havuz sistemiyle 45 kamu kuruluşunun parasının Hazine Müsteşarlığında toplanacağını belirten Çelikus, "Uygulamayla kamunun nakit kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması ve borçlanma faizinin düşürülmesi hedefleniyor. Bu çalışmanın hayırlı olmasını diliyor, destek verdiğimizi ifade ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çelikus, bankaların geçen yılki net karının 2016'ya göre yüzde 30,9 artarak 49,1 milyar lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bankaların geçen yıl elde ettiği toplam faiz geliri, 2016'ya göre yüzde 27,1 arttı. 2016'da 194,7 milyar lira olan bankaların faiz geliri, geçen yıl 247,5 milyar liraya yükseldi.

Bankalar, 12 ayda kredilerden 200,2 milyar lira faiz geliri elde etti. Söz konusu gelirin 47,3 milyar lirası tüketici kredilerinden, 9 milyar lirası kredi kartlarından, 30 milyar lirası taksitli ticari kredilerden ve 113,9 milyar lirası diğer kredilerden alınan faizlerden oluştu. Bankaların taksitli ticari kredilerden aldığı faiz 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 54,3 artış kaydetti. Dünyanın hiçbir ülkesinde bankalar bu oranda kar sağlayamamaktadır. Esnaf, sanatkar, KOBİ'ler üretiyor, millet çalışıyor bankalar ve faiz sistemleri kazanıyor. Bu durum sürdürülebilir değildir. Havuz sistemi hakkıyla uygulanırsa bu sömürü hortumu kesilir, millet rahat nefes alır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.