Kayseri'deki ekonomi otoriteleri ekonomik büyümeyi ve ihracat rakamlarını değerlendirdi

KAYSERİ (AA) - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 7'lik büyümenin ardından mayıs ayındaki ihracat rakamlarında da rekor artış yaşanmasının üretime...

02 Haziran 2021 Çarşamba 16:23
Kayseri'deki ekonomi otoriteleri ekonomik büyümeyi ve ihracat rakamlarını değerlendirdi

KAYSERİ (AA) - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 7'lik büyümenin ardından mayıs ayındaki ihracat rakamlarında da rekor artış yaşanmasının üretime verilen önemin göstergesi olduğunu belirtti.

Nursaçan, üretimin daha fazla desteklenmesi halinde Türkiye'nin çok daha hızlı adımlarla ilerleyebileceğini ifade etti.

Türkiye ihracatının geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 65,5 artış göstererek 16 milyar 480 milyon dolara yükseldiğini anımsatan Nursaçan, Kayseri ihracatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36 artarak 194 milyon 749 bin TL'ye yükseldiğini aktardı.

Türkiye ekonomisinin önümüzdeki aylarda da büyüme trendini sürdüreceğine inandığını belirten Nursaçan, "Büyüme net dış talep ve yatırımlar ağırlıklı gerçekleşti. Yılın ilk dört ayında yaptığımız ihracat rakamları gibi mayıs ayındaki rakamların da rekor seviyede gelmesi üretim ve ihracat ağırlıklı büyüdüğümüzün de göstergesi oldu." ifadelerini kullandı.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da mayıs ayında gerçekleştirilen 268 milyon 868 dolarlık ihracatın geçen yıla göre yüzde 72,6 arttığını belirterek, "Ülke genelindeki artış oranını değerlendirdiğimizde, ilimiz ilk 5 ayda yüzde 55,7'lik ihracat artış oranında olması gurur vericidir." değerlendirmesinde bulundu.

TİM verilerine göre 2020 yılı için Kayseri ihracat rakamlarının mayıs ayında 112 milyon 790 bin dolar iken 2021 yılı mayıs ayında 194 milyon 749 bin dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Gülsoy, "Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yüzde 72,6'dır. Kayseri Serbest Bölgemiz mayıs ayında 43 milyon 118 bin dolar ihracat yapmıştır. Kayseri'nin ihracatı toplam olarak 237 milyon 868 bin dolara çıkmış ve 2021 yılı döneminde birinci ihracat pazarımız her zaman olduğu gibi Irak olmuştur. Ayrıca, Almanya, ABD, İngiltere ve Fas gibi ülkelere de ihracatımız artmıştır." ifadelerini kullandı.

"Pandemi sonrası en iyi çıkış yapan ülkelerden biri olacağımız gözükmektedir." ifadelerini kullanan Gülsoy, şunları kaydetti:

"İhracatçılarımız zaferden zafere koşmaktadır. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen şükürler olsun ki gerek yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüme ile gerekse de ihracatımızda olumlu gidişat, bize geleceğimize dair umut ve güç vermektedir. Normalleşme adımlarının 1 Haziran itibariyle başlamasıyla birlikte üretim ve ihracatın daha çok ivme kazanacağını düşünüyorum. Bu yıl için 3 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımıza inanıyorum. Giderek artan ihracat rakamlarımız bizleri bu konuda umutlandırmaktadır. Bu başarıya imza atan tüm ihracatçı üyelerimizi, çalışanlarını ve emeği olan herkesi tebrik ediyorum. İnanıyorum ki ülkemiz, güçlü yatırımları, üretimi, ihracat rakamları ile tüm tedarik zinciri açısından büyüme ve kalkınmada öncü olmaya devam edecektir."

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış da Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Salgın sürecinde tarımın ve gıdanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını anlatan Bağlamış, "Büyüme rakamlarındaki pozitif görünümün yılın geri kalanında da devamı için pandemiden etkilenen sektörlere desteğin sürmesi, tarım ve hayvancılıkta en önemli maliyet olan gübre mazot, yem gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesi en büyük beklentimizdir." ifadelerini kullandı.




Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.