AHBVÜ'de "Ankara Daimi Tarihi Daktilolar" sergisi açıldı

24 Ekim 2023 Salı 16:29
AHBVÜ'de

ANKARA (AA) - Ankara Daimi Tarihi Daktilolar sergisi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde (AHBVÜ) törenle açıldı.

Itri Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan AHBVÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Bostancı, daktilonun sesinin müzikle ilgisi olduğunu, bunu anlamak ve hissetmek için kelimelerle bağ kurmak gerektiğini belirtti.

İnsanların teknolojiyle ilişkisinin ilginçlikler barındırdığını dile getiren Bostancı, bütün teknolojilerin hikayesinde arka plan olduğunu söyledi.

Bostancı, "Teknolojik aletlerin müzeleri, nereye giderken, nerden geldiğimize ilişkin fikir verir. 'Nasıl bir yolculuk içerisindeyiz?' bunu anlamak için insanın dönüp geçmişe bakması lazım." dedi.

Teknolojinin de yazmaya eşlik eden çok etkileyici bir yönü olduğunu belirten Bostancı, müzenin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.

AHBVÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya da harflerin mekanik serüveni olarak tanımlanan daktiloların, teknolojik gelişmelere yenik düşüp yerini bilgisayarlara bıraktığı bu döneme kadar pek çok önemli eserin ve ürünün kazandırılmasına vesile olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip daktiloların, siyasetten iletişime, adaletten ticarete birçok alanda kullanıldığını belirten Kaya, "Bu sergi, yapay zeka teknolojilerini tartıştığımız bu dönemde teknolojinin başlangıç noktasına işaret ediyor. Günümüzde geçmişin unsurlarını anlamak, takdir etmek ve korumak önemli çabadır. Burada bulunan değerli koleksiyonun parçaları, belleği canlandırmak ve teknolojinin gelişiminin ne kadar hızlı ilerlediğini göstermek açısından oldukça önemli bir deneyim sunmaktadır." diye konuştu.

Törende, serginin küratörü Şevket Bülent Yahnici ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin de konuşma yaptı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.