Bakan Bolat Helal Akreditasyon Kurumunu ziyaret etti

- Bolat, helal belgeli ürün ve hizmet pazarının finans dışında 2 trilyon doları aştığını açıkladı

22 Kasım 2023 Çarşamba 16:55
Bakan Bolat Helal Akreditasyon Kurumunu ziyaret etti

ANKARA (AA) - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) yurt içinde ve dışında toplam 54 akreditasyon kararı aldığını belirterek, helal belgeli ürün ve hizmet pazarının finans dışında 2 trilyon doları aştığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bolat, ziyaretinde kurumun bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler, geleceğe yönelik planlamaları, helal akreditasyon hizmetleriyle uluslararası ölçekte bir karşılıklı tanınırlık mekanizmasının kurulmasına yönelik son dönem çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bolat, helal belgelendirme ve bu belgelerin akreditasyonunun gıdadan kozmetiğe, turizmden finansa hem mal hem de hizmet alanında giderek daha kritik hale geldiğini ifade etti.

Bolat, Kurumun 57 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülke başta olmak üzere tüm dünyada küresel helal belgelendirmede güvenin sağlanması ve İslam aleminde güvene dayalı bir helal belgelendirme mekanizmasının tesis edilmesinde aktif çalıştığını, yurt içi ve dışında toplam 54 akreditasyon kararı aldığını aktardı.

Bu kararla 1200'ü aşkın üretim tesisinin akreditasyon güvencesi altına alındığı bilgisini veren Bolat, helal belgeli ürün ve hizmet pazarının, finans dışında 2 trilyon doları aştığını bildirdi.

Bakan Bolat, bu alandaki disiplinin tüketiciler açısından güven tesis etmenin yanı sıra ihracatçılar için de önemli olduğuna dikkati çekerek, "Bu kapsamda akredite helal belgelerinin ülkeler arasında başkaca işleme gerek kalmaksızın karşılıklı tanınması mekanizmasının tesisine yönelik çalışmalar önemli." değerlendirmesini yaptı.

Bolat, helal belgelerinin karşılıklı tanınması sisteminin işler hale gelmesiyle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu helal kalite altyapısını akreditasyon mekanizması vasıtasıyla geliştirmiş ülkelerin, helal belgeli uluslararası ticaretteki konumunun daha da güçleneceğini kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.