"Belgelerle Diyanet İşleri Başkanlığı Sergisi"nin açılışı yapıldı

- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: - "Sergimiz, başkanlığımızın ve ülkemizdeki din ve diyanet hizmetlerinin tarihi süreç içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümü göstermesi bakımından dikkat çekicidir" - Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal: - "Devletlerin ve kurumların geçmişini bilmesi, yönünü ve stratejik hedeflerini belirlemesi açısından son derece önemlidir"

24 Ekim 2023 Salı 13:19

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından, Osmanlıca ve Latin harflerle yazılmış belgeler, fotoğraflar ve objelerden oluşan 70 eserin yer aldığı "Belgelerle Diyanet İşleri Başkanlığı Sergisi" açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, başkanlıktaki serginin açılışında yaptığı konuşmada, 2024'ün başkanlığın kuruluşunun 100. yılı olacağını söyledi.

Bu 100 yıl içerisinde nice hizmetler yapıldığını anlatan Erbaş, "İlk kuruluşu esnasından itibaren başkanlığımızda neler yapılmış, hangi faaliyetlere imza atılmış onu sergide görüyoruz ve bugünle mukayese ediyoruz." ifadesini kullandı.

Erbaş, tarihsel derinliği itibarıyla kökleri İslam medeniyetinin ilk dönemlerine kadar uzanan Diyanet İşleri Başkanlığının yakın tarihteki kurumsal zeminini "Şer'iyye ve Evkaf Vekaleti"nin oluşturduğunu söyledi.

Milli Mücadele'nin olağanüstü koşullarında yaklaşık 4 yıl hizmet yürüten Vekalet'in, Osmanlı dönemindeki Şeyhülislamlık ile Cumhuriyet dönemindeki Diyanet İşleri Başkanlığı arasında köprü vazifesi gördüğünü anlatan Erbaş, Cumhuriyet döneminin en önemli kurumlarından olan başkanlığın, milletin birlik, beraberlik, kardeşlik ve yardımlaşma ilkeleriyle huzur ve güven içinde yaşaması için çalışmayı kendisine görev addettiğini dile getirdi.

Başkanlığın, devletin dünyada artan etkinliğiyle orantılı şekilde hizmet ağını genişlettiğinin altını çizen Erbaş, şöyle devam etti:

"Başkanlığımız, gelinen noktada dünyanın hemen her yerinde millet varlığımıza ve Müslümanlara hizmet etmektedir. Bu güzide kurumumuzun tarihine ışık tutacak olan 'Belgelerle Diyanet İşleri Başkanlığı' adlı sergimiz başkanlığımızın ve ülkemizdeki din ve diyanet hizmetlerinin tarihi süreç içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümü göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Büyük bir arşivden özenle seçilerek burada sergilenen belgeler, aynı zamanda geçmişten günümüze başkanlığımızın misyonu ve vizyonunu göstermesi bakımından da önemlidir. Üç bölümden oluşan sergimizin açılışını yaptığımız bu bölümü, ilk üç başkanımızın hizmet yılları olan 1924-1951 yıllarını içerisine almaktadır. İnşallah, daha sonra diğer iki bölümü de ilave ederek sergimizi tamamlamayı hedefliyoruz."

- "Diyanet İşleri Başkanlığımız gerçekten köklü bir arşiv mirasına sahiptir"

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ise Cumhuriyet döneminde ilk ihdas edilen kurumların başında Diyanet İşleri Başkanlığının geldiğini söyledi.

Başkanlığın Cumhuriyetin asırlık çınarlarından olduğunu dile getiren Ünal, "Bunu ortaya koyabilecek en iyi husus da kuşkusuz tarihi kayıtlardır, arşiv belgeleridir. Devletlerin ve kurumların geçmişini bilmesi, yönünü ve stratejik hedeflerini belirlemesi açısından son derece önemlidir. Türkiye, ürettiği milyonlarca belge ve sahip olduğu arşivlerle dünyanın en köklü ülkelerinden birisi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ürettiği milyonlarca belge ile Diyanet İşleri Başkanlığımız da gerçekten köklü bir arşiv mirasına sahiptir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Erbaş ve Ünal tarafından serginin açılışı yapıldı.

Sergide yer alan bir gramofondan, Hafız Ali Osman Atakul tarafından 1950'de TRT Radyo'da okunan ilk Kuran-ı Kerim tilaveti tekrar dinletildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.