Bir yılda toplanan 240 ton bayat ekmek sokak hayvanlarına mama oldu

- Bahçelievler Belediyesince 200 farklı noktaya konulan bayat ekmek kumbaralarından bir yılda toplanan 240 ton ekmek, yeme dönüştürülürken elde edilen gelirle sokak hayvanlarına mama alındı - Bahçelievler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Şuayip Türkoğlu: - "Toplanan ekmeğin 4 milyon 200 bin lira değeri var. Buradaki israfı engellemiş, çöpe gitmesini önlemiş oluyoruz"

06 Nisan 2022 Çarşamba 11:06
Bir yılda toplanan 240 ton bayat ekmek sokak hayvanlarına mama oldu

İSTANBUL (AA) - GÜLSELİ KENARLI - Bahçelievler Belediyesinin hayata geçirdiği bayat ekmek kumbarası uygulamasıyla bir yıl içinde toplanan ve değeri 4 milyon 200 bin lirayı bulan 240 ton ekmek, geri dönüşümle hayvan yemi olarak çiftçilere satılırken, elde edilen gelirle sokak hayvanlarına mama alındı.

Bahçelievler Belediyesi geçen yıl ilçede 200 farklı noktaya bayat ekmek kumbaraları koyarak, çöpe giden ekmekleri geri dönüşüme kazandırdı. Toplanan ekmekler bir firma aracılığıyla hayvan yemine dönüştürülerek, Silivri ve Arnavutköy'deki çiftliklere satıldı.

Bahçelievler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Şuayip Türkoğlu, AA muhabirine, projenin nasıl hayata geçtiğini anlattı.

Bölgelerinde yaptıkları denetimlerde çöp konteynerlerine yoğun şekilde ekmek atıldığını gördüklerini belirten Türkoğlu, "Aynı zamanda çöpe atmak istemeyen vatandaşların da bu ekmekleri çöpün arkasındaki duvarlara astıklarını gördük. Bu görüntü kirliliği de oluşturuyordu. Bununla ilgili arkadaşlarımızla bir proje çalıştık. Bölgemiz ve ilçemiz genelinde cadde ve sokaklarımızda vatandaşımızın rahat ulaşabileceği 200 farklı noktaya ekmek kumbaraları yerleştirdik ve ilgili bir ekip kurduk." dedi.

Ekibin gün boyu bu kumbaraları dolaştığını, dolu kumbaraları boşaltıp birinci sınıf atık depolama merkezinde ara depolama yaptığını söyleyen Türkoğlu, "Burası günlük yeterli seviyeye ulaşınca anlaştığımız firma ile beraber buradan hayvan çiftliklerine sevkiyatını sağlıyoruz. Orada da ayrıştırılan ekmekler hayvansal yem haline getiriliyor." ifadelerini kullandı.

Aylık ortalama 20 ton civarı bayat ekmek topladıklarını aktaran Türkoğlu, projeye geçen yılın nisan ayında başladıklarını ve geçen bir yıl içinde 240 ton ekmek topladıklarını belirtti.

Bu rakamın, yaklaşık 1 milyon 200 bin ekmeğe (1 ekmek 200 gram olarak ele alındı) tekabül ettiğini vurgulayan Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Bugünkü piyasa şartlarıyla beraber ekmek fiyatıyla çarptığınızda 4 milyon 200 bin lira gibi bir rakam yapıyor. Aslında burada israf edilen bir miktardan bahsedebiliriz, sadece 240 ton ekmek için. Çalışmış olduğumuz firma Silivri, Arnavutköy mevkisinde çeşitli çiftliklere bunu servis ediyor. Burada ekmek tamamen bir yem olarak verilmiyor, kullanılan yemin içine belli bir oranda karıştırılarak verilmesi gerekiyor. Buradaki israfı engellemiş oluyor, çöpe gitmesini önlemiş oluyoruz. Aynı zamanda onlara yem haline getirmiş oluyoruz, çevre kirliliğinin önüne geçmiş oluyoruz."

- Sokak hayvanları unutulmadı

Proje ile elde edilen gelirle sokak hayvanları için mama alındığını anlatan Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Kurduğumuz bu sistem karşılığında elde ettiğimiz gelirle kedilerimize, köpeklerimize, sevimli dostlarımıza mama alarak geri dönüşümünü sağlıyoruz. Mamaları veteriner işleri müdürlüğümüze teslim ediyoruz, onlar da talep eden vatandaşlarımıza kullanma şansı sağlıyorlar. Bu projemizle beraber sokak hayvanlarımıza yaklaşık 3 ton mama sağladık. Bu projede bizim esas hedefimiz kıymetli komşularımızın tüketebileceği kadar almalarını sağlamak ki bizim bu projelerimize gerek kalmasın. Ama bir vesile ile komşularımızın elinde kalan bayatlayan, tüketilemeyen ekmeklerin de çöpe gitmesini engelliyoruz. Ekmek bizim ülke olarak kutsalımız ve bunu önemli bir proje olarak görüyoruz. 240 ton ekmeğin 2 milyon liraya yakın üretim maliyeti var. Bu üretim için harcanan 2 milyon lirayı da geri kazandırmış oluyoruz."


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.