Endonezya'da ev hizmetlerinde çalışanlar meclis binası önünde açlık grevine başladı

14 Ağustos 2023 Pazartesi 18:10
Endonezya'da ev hizmetlerinde çalışanlar meclis binası önünde açlık grevine başladı

CAKARTA (AA) - Endonezya'da meclisin ev hizmetlerinde çalışanları korumaya yönelik yasa tasarısını ertelemesinin ardından sektörde çalışanlar açlık grevine başladı.

Ev hizmetlerinde çalışanların yaşadığı ayrımcılık, kötüye kullanılma, aşağılanma gibi zorluklara dikkati çekmek isteyen 40 civarı Ev İşi Çalışanları Birliği aktivisti, Cakarta'da meclis yerleşkesi önünde açlık grevi yapıyor.

Ulusal Ev Hizmetlerinde Çalışanları Müdafaa Ağı adına konuşan Lita Anggraini, yasa meclisten geçene değin başkent Cakarta ve Endonezya'nın diğer büyük kentlerinde eş zamanlı açlık grevlerini sabahtan akşama sürdüreceklerini belirtti.

Anggraini, "Meclis üyelerini, ev hizmetlerinde çalışanları koruma yasasını acilen onaylamaya çağırıyoruz. Yasanın onayı geciktikçe daha çok kişi şiddete ve ayrımcılığa maruz kalacak." ifadelerini kullandı.

Kadın Güçlendirme ve Çocuk Esirgeme Bakanı Bintang Puspayoga, ev hizmetleri tanımını 18 yaş ile sınırlayacak yasa tasarısının ev işi çalışanlarının taleplerine göre geliştirildiğini ve işverenler ile iş bulma kurumlarını ilgilendiren maddeler içerdiğini kaydetti.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ocakta yasa tasarısının müzakere sürecinin hızlandırılması için Adalet ve İnsan Hakları Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın koordineli çalışması talimatını vererek ülkedeki ev işi çalışanına daha iyi şartlar sağlayacağını taahhüt etmişti.

Widodo, "(Yasa tasarısı) umarım kısa sürede kanunlaşır ve çalışanlarına, işverenlere ve iş bulma kurumlarına daha iyi bir koruma sağlar." açıklamasını yapmıştı.

Yasa tasarısı, ilk defa 2004'te meclise sunulmasının ardından yasama oylaması acil olmadığı sebebiyle defalarca ertelenmiş ve 2020'de "idari nedenler" gerekçe gösterilerek meclis başkanlığı tarafından oylama talebi reddedilmişti.

- "Ev Hizmetleri Çalışanı" kimdir?

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), ev hizmetleri çalışanını, bir iş tanımı veya iş kaydı olmaksızın ev temizliği, yemek pişirme, çamaşır, ütü, hanedeki çocuk, yaşlı ve hasta bakımı, bahçe işleri, aile üyelerinin şoförlüğü, ev hayvanlarının bakımı gibi görevleri üstlenen kişi olarak tanımlıyor.

ILO, dünya çapındaki 67 milyon ev hizmetleri çalışanının yüzde 80'inin kadın olduğunu belirterek, sosyal güvencesi olmayan ev işi çalışanlarının ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddete karşı korumasız konumda bulunduğunu vurguluyor.

ILO ile Endonezya Üniversitesinin 2015 anketine göre, Endonezya 4,2 milyon ile dünyadaki en kalabalık ev hizmetleri çalışanı nüfusuna sahip. Endonezya'yı 3,8 milyon ile Hindistan ve 2,6 milyon ile Filipinler takip ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.