Genelkurmay "çatı" davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi - Darbe girişimi gecesi Orgeneral Güler'in kaçırılmasında rol aldığı belirtilen sanık eski kurmay albay Yılmaz'ın suçlamaları kabul etmemesi üzerine mahkeme başkanı, "Bu yaşananlar esnasında sen ne yapıyordun, sen uzman çavuş değilsin, albaysın" diyerek tepki gösterdi

12 Şubat 2018 Pazartesi 17:02
Genelkurmay

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile şehit yakınları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, darbe girişiminden önce Genelkurmay Başkanlığı Milli Müşterek Plan Şube Müdürü olan eski kurmay albay Özay Yılmaz'ın çapraz sorgusu yapıldı.

Başbakanlık avukatı Süleyman Ayhan, tutuksuz sanıklardan Mesut Ürkmez'in verdiği beyanlarda, Yılmaz'ın darbe girişimi akşamı yapılan toplantıda, "Silah arkadaşlarımızı hükümet içeri alacak, durum kritik biz buna karşı karargahta yönetimi ele geçirmeyi planlıyoruz. Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) askerleri Genelkurmay'a gelerek yönetimi ele geçirecekler. Biz de içeriden kendilerine yardımcı olacağız." dediğini hatırlatarak, Yılmaz'a bu beyanları söyleyip söylemediğini sordu.

Sanık Yılmaz, "Böyle bir toplantının varlığından dahi haberim yok." savunmasını yaptı.

Olay akşamı Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Yaşar Güler'in kaçırılmasına ilişkin sorular yöneltilen sanık Yılmaz, bunda bir sorumluluğunun olmadığını iddia etti.

Avukat Ayhan'ın, "Yaşar Güler'in ellerinin bağlı olduğunu görüyorsun. Neden elini çözmedin?" ve "Güler'i arabadan indirdikten sonra kime teslim ettin?" soruları üzerine Yılmaz, Güler'i ÖKK personeline teslim ettiğini beyan ederek, "Ben o saatlerde darbe girişiminden haberdar değilim. Ben onların darbeci olduğunu bilemem. ÖKK personeli Genelkurmay'a niye geldi, terör saldırısına karşı takviyeye geldi." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Güler'i ÖKK askerlerine vermişsin, adam sabah Akıncı'da çıktı. Bu yaşananlar esnasında sen ne yapıyordun, sen uzman çavuş değilsin, albaysın." diyerek sanık Yılmaz'a tepki gösterdi.

Yılmaz'ın savunmasının ardından davanın görülmesine devam ediliyor.

- İddianameden

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede sanık Özay Yılmaz'ın, olay günü saat 20.00 sıralarında sanık eski albay Doğan Öztürk ile birlikte Stratejik Plan Daire’nin alt kısmındaki salonda askeri görevlileri topladığı ve “Silah arkadaşlarımızı hükümet içeri alacak, durum kritik biz buna karşı karargahta yönetimi ele geçirmeyi planlıyoruz. Özel kuvvetler Genelkurmay’a gelerek yönetimi ele geçirecekler. Biz de içeriden kendilerine yardımcı olacağız.” diyerek darbecileri organize ettiği belirtiliyor.

Sanıklardan Öztürk ile darbeci ÖKK personelinin Genelkurmay’a girişine nezaret ettiği ve olay tarihinde Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Yaşar Güler’in kaçırılması olayı ile Yarbay Tolga Kılıçarslan’ın silahla yaralanması eylemlerine destek verdiği ifade edilen Yılmaz’ın, sabah saatlerinde darbe faaliyetlerine devam ettiği kaydediliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.