Giyim firmaları, Paris’te açılan davada, "Uygurları zorla çalıştırmakla" suçlanıyor

19 Haziran 2023 Pazartesi 17:41
Giyim firmaları, Paris’te açılan davada,

ANKARA (AA) - Fransa merkezli Avrupa Uygur Enstitüsü, dünyanın önde gelen giyim şirketlerine, "Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Çin’in diğer bölgelerinde Uygur Türklerine uygulanan insan hakları ihlallerini destekledikleri" iddiasıyla dava açtı.

Nikkei Asia’ya konuşan, Avrupa Uygur Enstitüsü Başkanı Dilnur Reyhan, Uniqlo'nun çatı şirketi Fast Retailing, Zara’nın çatı şirketi Inditex ve Skechers'ı "Uygurların tutulduğu kampların yapımı, idaresi ve gözetiminde rol oynamakla" suçladı.

Şirketleri, "insan hakları ihlalini görmezden gelmekle" suçlayan Reyhan, söz konusu şirketlerin "zorla çalıştırılan" Uygur Türklerinden yararlandığına dikkati çekti.

Enstitü, konuyla ilgili şikayetlerini, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla beraber Fransa’nın en büyük adli mahkemesi olan Paris Ticaret Mahkemesine taşıdı.

- Davadaki iddialar

Nikkei Asia'nın ulaştığı şikayet dosyasında, ABD Strateji ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi ve Avustralya Stratejik Politikalar enstitülerinin raporları ve Uygur çalışanların ayakkabı markası Skechers'ın üretiminde çalıştığını kanıtlayan videolar da yer alıyor.

Enstitünün iddiaları arasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda bulunan insanların çalıştırılmak üzere Çin'in farklı bölgelerine zorla gönderildiği, dini vecibelerini yerine getirmelerinin yasaklandığı, "ideolojik beyin yıkamaya maruz kaldıkları" ve sürekli izlendikleri de yer alıyor.

- Şirketler iddiaları reddetti

Fast Retailing şirketinden ismi açıklanmayan bir sözcü, Nikkei Asia'ya yaptığı açıklamada, Uniqlo'nun hiçbir imalathanesinin söz konusu bölgede bulunmadığını ve şirketin "insan hakları ihlaline karşı sıfır tolerans politikası" izlediğini açıkladı.

Sözcü, şirketin tedarik zincirinde zorla çalışan insanların olmadığından emin olmak için yapılacak soruşturmalarda, yetkililerle işbirliği içinde olacaklarını bildirdi.

Skechers, süregelen dava hakkında yorum yapmayacağını açıklarken, şirketten bir sözcü de kurumlarının prensip olarak tedarikçilerinden imalat sırasında "zorla çalıştırma" olmadığına dair onay aldıklarını aktardı.

Inditex ise şirketin, söz konusu problemlere “titiz izlenebilirlik” denetimleriyle ve “zoraki çalıştırmaya karşı sıfır tolerans politikasıyla” yaklaştığının altını çizdi.

- Daha önce benzeri bir dava düşürülmüştü

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan "insan hakları ihlali, soykırım, zorla çalıştırma ve insan kaçakçılığı" iddialarından ötürü açılan soruşturmayı 2 yılın ardından düşürmüştü.

Fransa Senatosu, 1 Haziran’da Uygurların zorla çalıştırılmasından kaynaklı ürünlerin ithalatını yasaklamayı amaçlayan önergeyi kabul etmişti.

Önerge kapsamında Avrupa Parlamentosu'nun ve Avrupa Birliği Konseyi'nin, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırılmadan kaynaklı üretilen ürünlerin ithalatını yasaklamaya yönelik yeni bir "ticari araç" geliştirmesi istenmişti.​​​​​​

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.