GÜNCELLEME - Blinken, İsrail'de hayatını kaybeden Amerikalılarla ilgili bilgileri doğrulamaya çalıştıklarını söyledi

BLINKEN'IN İRAN'LA İLGİLİ AÇIKLAMALARI EKLENDİ, ARKA PLAN GÜNCELLENDİ

08 Ekim 2023 Pazar 21:07
GÜNCELLEME - Blinken, İsrail'de hayatını kaybeden Amerikalılarla ilgili bilgileri doğrulamaya çalıştıklarını söyledi

ANKARA (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail’e yönelik saldırıları nedeniyle bölgedeki kayıp ve yaşamını yitiren Amerikalılarla ilgili bilgileri doğrulamak için "fazla mesai" yaptıklarını belirtti.

CNN'e konuşan Blinken, "Birkaç Amerikalının öldürüldüğüne dair bilgi alıyoruz. Bunu doğrulamak için fazla mesai yapıyoruz. Aynı zamanda kayıp Amerikalılar olduğuna dair bilgiler de var, bunları da doğrulamak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bilnken, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatının, "İsrail'e şu anda Hamas'tan gelen saldırılarla başa çıkması için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladıklarından emin olmak" olduğunu aktardı.

İsrail'in ek taleplerini incelediklerini kaydeden Blinken, "Sanırım günün ilerleyen saatlerinde bu konuda daha fazla şey duyacaksınız." dedi.

- İran'ın dahline dair net bir bulgu yok

Blinken, "(Hamas ve İran arasında) kesinlikle uzun bir ilişki olduğunu", ancak Hamas'ın İsrail'e yönelik dünkü saldırısının arkasında İran'ın bulunduğuna dair net bulgu olmadığını kaydetti.

Öte yandan, Blinken, İran'ın henüz 6 milyar dolarlık varlığı hiç harcamadığını belirterek, "Bu hesap ABD Hazine Bakanlığı tarafından sıkı bir şekilde denetleniyor, dolayısıyla sadece gıda, ilaç, tıbbi malzeme gibi şeyler için kullanılabiliyor." diye konuştu.

Biden hükümeti, yaptırım nedeniyle İran'ın Güney Kore'de dondurulan yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz kaynaklarının, İran ile tutuklu takası karşılığında serbest bırakılması nedeniyle eleştirilmişti.

Biden, dün İsrail'e kendisini savunması için desteklerinin süreceğini belirterek, "Benim yönetimimin İsrail’e desteği kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır." ifadesini kullanmıştı.

- "Aksa Tufanı" isimli saldırı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, dün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 370 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 200 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde ise İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 7 Filistinli yaşamını yitirmişti.

İsrail basınında Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 600 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 2 bini aştığı duyurulmuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.