Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsünde depremzedeler için "100. Yıl Köyü"

- Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına ithafen adlandırılan yaşam alanında inşa edilecek konutlardan depremzedeler 3 yıl ücretsiz yararlanacak - YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: - "Üniversite personelimiz için başlatılan bu proje, dayanışmanın, işbirliğinin en güzel örneklerinden biridir"

03 Aralık 2023 Pazar 12:23
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsünde depremzedeler için

ANKARA (AA) - Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Jandarma Asayiş Vakfı ve Gülmek İyileştirir Derneğinin işbirliği ve sanatçılar, iş insanları ve gönüllülerin katkılarıyla üniversite kampüsü içinde depremzedeler için temeli atılan "100. Yıl Köyü" isimli yaşam alanının 3 ay içinde tamamlanması planlanıyor.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan yazılı açıklamaya göre, Jandarma Asayiş Vakfı Genel Müdürü Hakan Saraç ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, projede gelinen aşamaya ilişkin bilgi sunmak ve görüş alışverişinde bulunmak üzere YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ı makamında ziyaret etti.

Özvar, ziyarette, kampüs içinde hayata geçirilecek projenin depremden etkilenen üniversite personeline umut olduğunu vurguladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bütün üniversitelerin büyük özveriyle depremzedeler için tüm imkanlarını ortaya koyduklarını ifade eden Özvar, yardım organizasyonlarının yanı sıra yaşanan sıkıntılara bilimsel yönden de çözüm üretmek için çalıştıklarını belirtti.

Üniversitelerin bu tür felaketlerin ardından toplumsal hayatın yeniden ayağa kalkmasında büyük rol oynadığına işaret eden Özvar, projeyi gönülden desteklediklerini belirtti.

Erol Özvar, şunları söyledi:

"Üniversite personelimiz için başlatılan bu proje, dayanışmanın, işbirliğinin en güzel örneklerinden biridir. Bu girişimi gönülden destekliyor, katkıda bulunanlara, bağış yapanlara teşekkür ediyoruz. Depremi yaşayan, yakınlarını kaybeden, evleri yıkılan ve hasar gören insanlarımızın acılarını azaltmanın, onların yeniden ayağa kalkmasını sağlamanın en güzel yolu budur. Projeye destek ve katkıların devam etmesini bekliyoruz."

- 100. Yıl Köyü'nün temel atma törenine sanatçılar Uğur Aslan ile İlker Ayrık da katıldı

Öte yandan, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Jandarma Asayiş Vakfı ve Gülmek İyileştirir Derneği arasında imzalanan protokol uyarınca üniversite kampüsü içinde 120 dönümlük araziye kurulacak yaşam alanı için temel atma töreni düzenlendi.

Törene, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Ali Çardakçı, Rektör Prof. Dr. Veysel Eren, Hatay İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ömer Ersever, Gülmek İyileştirir Derneği üyeleri ve üniversite personelinin yanı sıra projeye destek veren sanatçılar Uğur Aslan ile İlker Ayrık da katıldı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına ithafen "100. Yıl Köyü" ismi verilen yaşam alanında inşa edilecek konutlardan depremzedeler 3 yıllığına ücretsiz yararlanacak.

AFAD'ın altyapı desteği ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsünde kurulacak yaşam alanında 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak planlanan toplam 300 konut ile kreş, ilköğretim okulu, kütüphane, spor alanları, pazar yeri, paylaşımlı iş yeri ve ibadethane yer alacak.

Bölgenin özelliklerini taşıyan mimari unsurların kullanılacağı yapılar dayanıklı, toksik yayılımlardan arındırılmış, üst düzey performans sunan kerpiçten inşa edilecek.

100. Yıl Köyü projesi, sürdürülebilir ve uzun vadeli bir yatırım projesi olarak planlandı. Proje ile depremzedelerin orta vadede barınma ihtiyacının ücretsiz karşılanmasının yanı sıra uzun vadede binlerce üniversiteliye destek sağlanması amaçlanıyor.

100. Yıl Köyü'nün 3 ayda tamamlanması hedefleniyor. Konutlar, depremzedelerin 3 yıllık kullanımının ardından 7 yıl kiraya verilecek, 10 yılın sonunda da Hatay Mustafa Kemal Üniversitesine bedelsiz devredilecek.

Üniversite bu konutları öğrenci yurdu, lojman ve destek birimleri olarak kullanmaya devam edecek.

- Binlerce gönüllü katkı yaptı

Depremde 11 yakınını kaybeden Hataylı oyuncu ve şarkıcı Uğur Aslan ile İlker Ayrık başta olmak üzere sanatçılar, iş insanları, sivil toplum kuruluşları ve binlerce gönüllünün projenin hayata geçirilmesi için yaptığı katkılarla hem nakdi hem ayni bağışlar toplandı.

Projeye ilişkin bilgiler ve katkı verenler 100. Yıl Köyü isimli resmi X hesabından paylaşılıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.