Hong Kong'da Çin marşını yuhalayan bir kişi gözaltına alındı

TAYVAN (AA) - Hong Kong'da, bir alışveriş merkezinde 2020 Tokyo Olimpiyatları'nı izleyenler arasında Çin marşının yuhalanması üzerine başlatılan soruşturmada bir kişi ulusal marşa hakaret ettiği şüphesiyle gözaltına alındı.Polis...

31 Temmuz 2021 Cumartesi 10:20
Hong Kong'da Çin marşını yuhalayan bir kişi gözaltına alındı

TAYVAN (AA) - Hong Kong'da, bir alışveriş merkezinde 2020 Tokyo Olimpiyatları'nı izleyenler arasında Çin marşının yuhalanması üzerine başlatılan soruşturmada bir kişi ulusal marşa hakaret ettiği şüphesiyle gözaltına alındı.

Polis yetkililerinin Facebook'ta yaptığı açıklamada, 40 yaşındaki adamın sömürge dönemi Hong Kong bayraklarını salladığı ve Çin marşını yuhaladığı, başkalarını da milli marşa hakaret etmeye çağırdığı belirtildi.

Polis, başka tutuklamaların olabileceğini ve aktif bir soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Ülke basınında çıkan haberlere göre, 40 yaşındaki adam kalabalığın içinde Hong Konglu eskrimci Edgar Cheung'un altın madalya kazandığı maçı izliyordu. Yuhalama, milli marşın çalındığı madalya töreninde başladı.

Hong Kong'da dün kalabalıkta çekilen bir videoda, Olimpiyatlar'da Çin marşının çalındığı sırada izleyiciler arasından bazılarının marş ile yuhalayarak alay ettiği, bazılarının ise "Biz Hong Kong'uz" sloganları attığı kaydedilmişti.

Hong Kong polisi, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını belirterek, alışveriş merkezinin güvenlik kameralarından toplanan görüntülerin incelendiğini ifade etmişti.

Ulusal Marş Yasası uyarınca Çin marşına hakaret etmekten suçlu bulunanlar, 3 yıla kadar hapis ve 50 bin Hong Kong doları para cezasına çarptırılabiliyor.

- Çin Milli Marşı için yasa çıkarılmıştı

Çin hükümeti, Kasım 2017’de ülkenin Milli Marşı'na hakaret ve aşağılayıcı davranışta bulunanlara 15 güne kadar gözaltı, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, siyasi haklardan mahrumiyet cezaları verilebilmesini öngören yasa kabul etmişti.

Hong Kong ve Makau Özel İdari Bölgelerinde uygulanması kararlaştırılan yasa, Hong Kong’da daha önce yabancı takımlarla yapılan futbol maçlarında taraftarların Çin ulusal marşını yuhalaması sonrası çıkarılmıştı.

"Gönüllülerin Yürüyüşü" adlı marş, 1949'da milli marş olarak kabul edilmişti.

- Hong Kong'da yürürlüğe giren Ulusal Güvenlik Yasası

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran 2020'de oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalanmıştı.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitlelerce sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketini hedef alıyor.

Yasa ile Çin medyasınca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş insanları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken; bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbette kadar hapis cezası verilebileceği belirtiliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.