Mehmed Zahid Kotku'nun vefatının 40. yıl dönümü

Din alimi Mehmet Zahid Kotku'nun ölümünün üzerinden 39 yıl geçti. Yaşadığı dönemde cami olan Ayasofya'da kıldığı bir Cuma namazı ile hayatı değişmeye başlayan Mehmet Zahid Kotku, yaşamı boyunca ardında pek çok eser, binlerce öğrenci bıraktı.

13 Kasım 2020 Cuma 11:19
Mehmed Zahid Kotku'nun vefatının 40. yıl dönümü

Mehmet Zahid Kotku, 1877'de Osmanlı - Rus savaşı sırasında Kafkasya'dan Anadolu'ya göç ettirilen İmam İbrahim Efendi'nin oğlu olarak 1897'de Bursa'da dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı başladığında gençlik çağında olan Mehmet Zahid Kotku, 18 yaşında askere gitti ve yaklaşık 6 yıl askerlik yaptı. Askerliği sırasında açlık, hastalık ve yokluk gibi sorunlar karşısında maneviyata sığınan Kotku, bu dönem yaşadıklarını tek tek not etti. Mehmet Zahid Kotku'nun yaşamı, askerliğin ardından gittiği İstanbul'da o dönem cami olan Ayasofya'da kıldığı Cuma namazı ile iyice değişmeye başladı.  Namazdan sonra Cağaloğlu'nda bulunan Gümüşhanevi Dergahına giden Kotku, buradaki manevi atmosferden etkilendi. Burada Dağıstanlı Ömer Ziyâüddîn Efendi tanıştı ve öğrencisi oldu. Onun izinden giden Mehmet Zahid Kotku, kısa sürede kendini tamamen tasavvufa adadı.

Son Güncelleme: 13.11.2020 11:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.