"Sivas arısı"nın genotipi araştırılacak

- Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan: - "Yerli bal arısı genotipinin güncel teknolojik ve genetik yöntemlerle araştırılması yapılmamış olup, bal verimi ve yaşama gücü potansiyeli de araştırılıp literatüre kazandırılmamıştır. İlimizde mevcut olan yetiştiricilerin elinde kalan bu arı ırkının ilk önce koruma altına alarak geliştirilmesi, çoğaltılması ve ıslah parametreleri bakımından çalışma yapmayı planlıyoruz"

08 Şubat 2021 Pazartesi 12:24

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, Sivas'a özgü arı ırkının genotipini araştıracaklarını bildirdi.

Daştan, yazılı açıklamasında, yetiştiricilerin elinde az sayıdaki Sivas arısının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, yürüttükleri proje ile bu ırkın korunmasını sağlayacaklarını belirtti.

Türkiye'nin sahip olduğu zengin bitki örtüsü, uygun arazi yapısı ve farklı iklim koşulları sayesinde dünyanın önemli arıcılık merkezleri arasında yer aldığına dikkati çeken Daştan, bu koşullar sayesinde ülkenin her köşesinde, hemen her mevsim arıcılık faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürüldüğünü ve arıcılığın gün geçtikçe önemli hale geldiğini ifade etti.

Dünyadaki koloni sayısı ve üretilen bal miktarı bakımından Türkiye'nin dünya çapında tarımsal arıcılık sektörünün önde gelen aktörlerinden olduğunu, Sivas'ın da bu konuda güçlü potansiyel barındırdığını vurgulayan Daştan, "Sivas, kentte faaliyet gösteren arıcıların yanı sıra gezginci arıcıların da uğrak noktasıdır. Sivas ili, taşıdığı çeşitli endemik ve yaygın florası ile arıcılık için oldukça zengin bir yöredir." ifadelerini kullandı.

Sivas'ta uzun yıllardır varlığını koruyan ve zorlu iklim koşullarına, floral yapıya oldukça iyi uyum sağlamış yerli bal arısı varlığından da söz etmenin mümkün olduğunu belirten Daştan, "Arı yetiştiricilerinin daha çok verim elde etmek için yaptıkları bilinçsiz yetiştirmeler ve ithal bal arısı kullanımlarıyla sayısı oldukça azalsa da sınırlı alanlarda hala korunmaya devam eden ve yetiştiricilerin atalarından, dedelerinden kalmış yerli bal arısı genotipi hala mevcuttur." açıklamasında bulundu.

Sivas arısının kovan başına bal verimi ve hastalıklara direnç bakımından yetiştiricileri memnun ettiğini belirten Daştan, şu bilgileri verdi:

"Bu yerli bal arısı genotipinin güncel teknolojik ve genetik yöntemlerle araştırılması yapılmamış olup, bal verimi ve yaşama gücü potansiyeli de araştırılıp literatüre kazandırılmamıştır. Yine sınırlı alanlarda yetiştiricilerin elinde az miktarda kalan bu arı genotipinin zaman içerisinde neslinin tükenmesi de söz konusudur. Biz de ilimizde mevcut olan yetiştiricilerin elinde kalan bu arı ırkının ilk önce koruma altına alarak geliştirilmesi, çoğaltılması ve ıslah parametreleri bakımından çalışma yapmayı planlıyoruz. Merkezimiz de bu alanda faaliyetlerini sürdürecektir ve projelerine Sivas'taki arıcılık sektöründe yer alan diğer kurumlarla birlikte devam edecektir. Ülkemizin 11. Kalkınma Planı çerçevesinde de özellikle yerli hayvansal ve bitkisel ırkların korunması, bunların tescil edilmesi, çoğaltılması ve verim değerlerinin artırılmasına yönelik hedefler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim yapacağımız bu çalışma ile birlikte Sivas’ta bulunan yerli arı varlığının korunması ve ıslahına yönelik faaliyetler planlanmaktadır."


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.