Sivas'ın alabalıkları Avrupa sofralarını süslüyor

- Ulaş ilçesinde 1450 rakımlı Tecer Dağı eteklerinde kurulan tesislerde doğal yöntemlerle üretilen alabalıklar, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor - Alabalık üretim tesisi sahibi Orhan Çakırer: - "Daha önceleri Amerika'dan yumurta alıyorduk. Kurduğumuz işletmeyle ithalatın önünü kesip ihracata yöneldik"

24 Ağustos 2018 Cuma 12:55
Sivas'ın alabalıkları Avrupa sofralarını süslüyor

SİVAS (AA) - HALİFE YALÇINKAYA - Sivas'ın Ulaş ilçesinde 1450 rakımlı Tecer Dağı eteklerine kurulan tesislerde doğal yöntemlerle üretilen alabalıklar, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede sofraları süslüyor.

Tecer Dağı yamacına kurulan Çağlayanpınar Alabalık Tesisleri'nde yıllık ortalama 40 milyon alabalık yumurtası ve 5 ton doğal alabalık üretimi yapılıyor. Yaklaşık 20 yıl önce kurulan tesiste üretilen alabalık ve yumurtaları, Suşehri ilçesindeki tesiste işlendikten sonra gerek yurt içinde satılıyor gerekse Denizli'deki bir firma aracılığıyla Polonya ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere İran, Norveç, Finlandiya, Azerbaycan'ın da aralarında yer aldığı birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Tesis sahibi Orhan Çakırer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modernize ettikleri tesislerinin Türkiye'de alabalık üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Üretimleri hakkında bilgi veren Çakırer, "Havuzlarda sağılan balıkların yumurtalarını buraya getiriyoruz. Burada dolapların içerisine bırakıyoruz. Bu dolaplarda 30 gün süreyle bekleyen ve döllenen yumurtalarımız açılıyor, balık oluyor. Daha sonra nakillerini yapıyoruz." dedi.

- Doğal suda kaliteli yumurta üretimi

Çakırer, tesislerinde yıllık ortalama 40 milyon alabalık yumurtası ve 5 ton alabalık üretimi yaptıklarını ve bunun yüzde 50'sini ihraç ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"40 milyon yumurtayı alabalık işletmelerine satıyoruz. Bu sattığımız yumurtalar kaliteli, Türkiye'nin en iyi yumurtalarından. Sebebi ise suyun soğukluğu ve kalitesidir. Tecer suyu diğer sulara nazaran çok kaliteli bir sudur, kirlenme yoktur ve doğal haliyledir. Ozonlama yapılmamaktadır, bu yüzden buradaki yumurtalar, Türkiye'nin en iyi alabalıklarını üretmektedir. Kurduğumuz bu işletmede fotoperiyot ile yumurta üretimi de yapmaktayız. Daha önceleri ABD'den yumurta alıyorduk. Kurduğumuz işletmeyle ithalatın önünü kesip ihracata yöneldik. Bu kurduğumuz işletmede Türkiye'nin alabalık ve yumurta ihtiyacını gidermekteyiz."

Ülke genelindeki alabalık tesisleri işletmecilerinin yıllık ortalama 1 milyar dolarlık ihracat yaptığına dikkati çeken Çakırer, "Türkiye alabalıkta çok iyi bir durumda, devletimiz yardım da ediyor." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.